Izbornik
Naslovnica Općine Vuka
U općini Vuka radi se punom parom

Od širokopojasnog interneta, novih spremnika za otpad, do koncerta Crvene jabuke

1/2
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Svako kućanstvo raspolagat će s 5 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a načelnik Damir Maričić vjeruje da među općinama prednjače u RH

Općina Vuka ove godine, osim građevinskih radova, namjerava organizirati i tri društvena događanja.

– Ljeto će tako biti zanimljivije uz kino na otvorenom u sklopu kojeg ćemo pokušati zabaviti i djecu, a i one malo starije. U jesen, odnosno 8. listopada bit će  koncert Crvene Jabuke, koji je  izazvao mnogo pozitivnih komentara čim smo ga najavili. Godinu namjeravamo zaključiti organiziranjem adventa na otvorenom, kao i lani. Izvođače koji će nastupiti u sklopu adventa još nismo odabrali, ali naravno, tražit ćemo one koji će izborom pjesama uljepšati blagdansko vrijeme – započinje načelnik Damir Maričić.

Gradit će nove staze

Što se infrastrukturnih projekata tiče, HT projektira novu mrežu širokopojasnog interneta koja će u uporabu biti puštena prije kraja 2023. i pokrit će sva siva područja.

– Tako će brzim internetom biti pokriveno područje cijele općine. Na sastancima vezanim za ovaj projekt više su puta istaknuti 
pozitivni učinci ovog sustava, kao i rast BDP-a u prosjeku 1,5 posto na svim područjima gdje je ova mreža postavljena. Uspjeli smo u sklopu ovog projekta povezati i HEP te će stoga isti dio infrastrukture biti iskorišten u sklopu zamjene niskonaponske mreže, također na području cijele općine – otkriva načelnik.

Završeni su i radovi na dvije dionice pješačkih staza. U Ulici Nikole Šubića Zrinskog i Osječkoj ulici u Vuki postavljen je asfalt.

– Namjera nam je i dalje graditi pješačke staze na područjima na kojima do sada nismo uspjeli. Imamo mnogo prijavljenih projekata na natječajima koji su objavljeni u proteklih nekoliko mjeseci i čekamo rezultate. Kontinuirano surađujemo na projektiranju kanalizacijskog sustava i zadovoljni smo dinamikom – navodi Maričić.

Općina Vuka kupila je spremnike za metal i staklo i u tijeku idućeg tjedna oni će biti podijeljeni svim kućanstvima. Tako će svako kućanstvo raspolagati s pet spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i načelnik vjeruje da ovako prednjače među općinama ne samo u županiji nego u cijeloj Hrvatskoj.

Otoke će ukloniti

– Nakon podjele ovih novih spremnika uklonit ćemo otoke za odvojeno prikupljanje otpada po ulicama jer oni sve češće postaju mjesta kamo nesavjesni pojedinci odlažu otpad koji nije prikladan – ističe.

– Namjera nam je projektirati uređenje centra Vuke jer smatramo da je potrebno unijeti modernije sadržaje koje bi koristili mještani, kao i promijeniti njegov izgled. Novim rješenjem ćemo nastojati spojiti stare zgrade javne namjene koje se u samom centru 
naselja koriste s mogućnostima i potrebama koje nudi 21. stoljeće – najavljuje načelnik.

– U Vuki je u posljednjih godinu dana zabilježena povećana potražnja za obiteljskim kućama pogodnim za život. Posljedica je to rasta cijena nekretnina u Osijeku, kao i  brojnih infrastrukturnih projekata odrađenih kod nas u posljednjih nekoliko godina – zaključuje načelnik općine Damir Maričić.