Izbornik
Naslovnica Općine Donji Andrijevci
Donji Andrijevci

'Vila Zvončica' primat će 60 djece, a s radom će krenuti početkom 2025.

dječji vrtić Donji Andrijevci
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL 15.03.2024., Donji Andrijevci - Srediste mjesta, skola te gradiliste novog djecjeg vrtica i novi vatrogasni dom u Posavskoj ulici. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL
Izgradnjom prvog dječjeg vrtića na području općine riješit će se problem zaposlenih roditelja i osigurati uvjeti za skladan razvoj mališana

San generacija andrijevačkih mališana i njihovih roditelja napokon će biti ostvaren. Naime, u Donjim Andrijevcima upravo se gradi potpuno nova prva javna predškolska ustanova – dječji vrtić i jaslice "Vila Zvončica".

Vrtić zajedno osnivaju općine Donji Andrijevci, Velika Kopanica, Slavonski Šamac, Gundinci i Trnava. U svakoj navedenoj općini nalazit će se podružnica vrtića, a sjedište će biti u Donjim Andrijevcima, u Ulici dr. Mije Pišla. Površina izgrađenog vrtića iznosit će 767,05 četvornih metara, a osigurat će se i hortikulturno i prometno uređenje okoliša oko novoizgrađenog objekta.

Povukli milijun eura

Južno od zgrade vrtića, uz vanjske terase, nalazit će se zajedničko dječje igralište sa spravama za igranje (ljuljačke, tobogan, vrtuljak...), brežuljak za penjanje i kotrljanje te pješčanik. Na tom dijelu prostora posadit će se drveće bogate krošnje tako da se može osigurati osunčani i hladoviti prostor za igru. Predviđena je sadnja autohtonih biljnih vrsta, a osigurat će se i novi kolni i pješački prilazi te 10 parkirnih mjesta.

Unutarnji prostori bit će opremljeni sukladno državnom pedagoškom standardu, a uključivat će skupne sobe, garderobe, kuhinju, spremišta, natkrivene i otvorene terase, sanitarije, urede za stručne suradnike i dr.

– Razmišljali smo što je potrebno mladima za ostanak na ovom području i shvatili da je jedna od osnovnih stvari dječji vrtić. To je jedan od uvjeta da oboje roditelja mogu raditi, a to je danas doista nužno. Izišla je mjera, uspjeli smo se prijaviti, prošli smo i dobili stopostotan iznos sufinanciranja. Mislim da je to velika stvar za Donje Andrijevce – istaknuo je općinski načelnik Vedran Gavran.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja dječjeg vrtića i jaslica iznosi 1,283.458,60 eura, a sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, tip operacije 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo", u iznosu od 997.491,54 eura.

Cilj je izgradnje vrtića riješiti problem zaposlenih roditelja i stvoriti uvjete za cjelovit i skladan razvoj djece. S vrtićem će se lakše uskladiti obiteljske i poslovne obveze te osigurati uvjeti za kvalitetno izvođenje programa odgoja i obrazovanja u predškolskoj dobi, što će pridonijeti unapređenju kvalitete života.

Rad vrtića bit će organiziran u obliku cjelodnevnog desetosatnog odgojno-obrazovnog programa, što je primarna potreba zaposlenih roditelja.

Nova radna mjesta

Kapacitet će zadovoljiti potrebe zbrinjavanja djece s područja svih četiriju naselja općine Donji Andrijevci. Vrtić će primati 60 djece od jedne do sedam godina, odnosno dvije skupine po 20 djece i jednu jasličku skupinu s 20 djece, a u rad će se integrirati i djeca s teškoćama u razvoju.

Stavljanjem vrtića u funkciju, otvorit će se 16 novih radnih mjesta (šest odgajatelja, ravnatelj, pedagog, psiholog, zdravstveni voditelj, tajnik, domar, spremačica, domaćica, glavni kuhar i pomoćni kuhar). Planirani je početak rada dječjeg vrtića početkom iduće kalendarske godine.

storyeditor/2024-04-14/Dan_opcine_2.jpg Obilježen Dan općine Donji Andrijevci Gavran: Život u općini nastojimo učiniti ugodnim našim stanovnicima storyeditor/2024-03-17/Vedran_Gavran_1.jpg Poduzetnicima u Donjim Andrijevcima svake godine dodijelimo po 1500 eura "Želimo stvoriti mjesto ugodnog života i sinergije mladih i starih"