Izbornik
Naslovnica Općine
Nagrađeno šestero najboljih učenika Osnovne škole Bilje

Za studente 50 stipendija, za srednjoškolce 36 stipendija i šest nagrada najboljima

JUNIORSKA EKIPA LEGE predstavljala je našu zemlju na natjecanju World Robot Olympiad Friendship Invitational Tournament u Danskoj
1/3
Foto: Bilje
Općina ovim mjerama želi pomoći mladima u obrazovanju, a s obzirom na proračunski potencijal, daje više stipendija od nekih gradova

Kao i svake godine do sada, Općina Bilje dodijelila je stipendije, ali i nagradila učenike Osnovne škole Bilje za njihove izvrsne uspjehe.

Za akademsku godinu 2023./24. dodijeljeno je čak 23 stipendija redovnim studentima koji su upisali 1. akademsku godinu u iznosu od 53,09 eura. Dodijeljeno je i 27 stipendija redovnim studentima viših akademskih godina koji su položili sve ispite s prethodnih akademskih godina, a iznos stipendija je 106,18 eura.

I za deficitarna zanimanja
Za školsku godinu 2023./24. u mjesečnom iznosu stipendije od 53,09 eura dodijeljeno je 20 stipendija učenicima srednjih škola te 16 stipendija učenicima srednjih škola deficitarnih zanimanja. Općina ovim mjerama želi pomoći mladima u obrazovanju, bilo da se radi o srednjoškolcima bilo o studentima. Bilje već godinama daje, s obzirom na svoju veličinu i proračunski potencijal, čak i više stipendija od nekih gradova. Ni ove godine načelnik Općine Bilje Željko Cickaj nije propustio nagraditi šestero najboljih učenika Osnovne škole Bilje za izuzetan uspjeh u učenju i vladanju te za doprinos radu Škole. Nagrađeni učenici su Irina Komlenac, 6.a, Lucija Kojundžić, 6.b, Lara Vukomanović, 7.a, Lucija Raljušić, 7.b, Natalia Gavić, 8.a i Marko Šolić, 8.b.

Foto: Bilje

Ovakva vrsta nagrađivanja, kao i stipendije, za djecu su velika stvar, tvrdi majka nagrađene Irine Komlenac.

– Po mom mišljenju, to je prvi materijalni znak da će svojim trudom i radom ostvariti neku dobit, u ovom slučaju materijalnu. Daje im se do znanja da se trud isplati i velika je lekcija za život koji ih tek čeka kada budu odrasli. Učitelji u školi su također zainteresirani kada vide da učenica poput Irine ima potencijal i veliki je radnik. Zovu je i pripremaju da ide na natjecanje pa je tako prošle godine išla na četiri natjecanja i na svakom se visoko plasirala, druga ili treća mjesta – ispričala je Ivana Komlenac, Irinina majka. Inače, Irina je jedna vrlo uspješna 11-godišnjakinja koja je uz nevjerojatne školske uspjehe ove godine sudjelovala na natjecanju World Robot Olympiad Friendship Invitational Tournament u Danskoj. Naime, Irina je bila dijelom jedne od pet ekipa koje su predstavljale našu zemlju, juniorska ekipa LEGE, u sastavu Nora Kibel, Irina Komlenac i Noa Horvat. Tim je na daleki put vodio mentorski dvojac Daniel Vidaković i Mislav Milinković, uz pomoć roditelja te ogromnu pomoć donatora koji su prepoznali važnost ulaganja u edukaciju najmlađih i nesebično pomogli, poput Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Grada Osijek, Osječko-baranjska županija, Općina Bilje, Koios savjetovanje, Addiko Banke i Aeris IT.

Programiranje i robotika
Natjecanje se sastojalo od programiranja robota za određeni zadatak. Tim je u konačnici osvojio izvrsno 39. mjesto od 47 natjecatelja u RoboMission Junior kategoriji.

– Bilo je više od 1200 natjecatelja u više od 400 timova sa skoro svih kontinenata, a ja sam naučila da se mogu snaći u nepoznatim okolnostima i riješiti ih softverski. Ono što me dalje motivira svakako je činjenica da se znamo bolje pripremiti za sljedeće natjecanje, dobili smo nove ideje kako unaprijediti i robota i program – stručno nam je objasnila Irina Komlenac, djevojčica o kojoj ćemo svakako čitati u budućnosti.

GRAD će, istaknuo je gradonačelnik, u idućoj godini za kulturu izdvojiti 5,1 milijun eura Radovi na prvoj koncertnoj dvorani u povijesti Osijeka vrijedni 1,7 milijuna eura Nova koncertna dvorana pozicionirat će Osijek na europsku kulturnu kartu KROZ OVAJ PROGRAM u Virovitičko-podravskoj županiji 59 trenera dobit će 600 eura bruto te će im biti nabavljena prijeko potrebna oprema – lopte, dresovi i trenirke, a uključen 31 klub iz cijele županije iz 13 sportskih grana Kroz ovaj program 59 trenera dobit će 600 eura bruto Stiže 250.000 eura za sportsku opremu i plaće trenerima koji rade s djecom ULAGANJEM u gospodarstvo siguran sam da možemo utjecati i na poboljšanje demografske slike, a to i činimo, istaknuo je župan Mato Lukić Županijski vijećnici OBŽ prihvatili proračun u iznosu od 250,6 milijuna eura "Proračun za 2024. osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja županije"