Izbornik
Naslovnica Specijali Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
Jesenski međunarodni sajam

Bajs: Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećima je u poljoprivrednoj proizvodnji

Župan Damir Bajs o Bjelovarskom sajmu
1/5
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Osim izuzetno razvijene stočarsko-ratarske proizvodnje, napomenuo bih da je u našoj županiji vrlo razvijena drvno-prerađivačka industrija. Također bih istaknuo i stoljetni uzgoj slatkovodne ribe na ribnjacima na području županije

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije u razgovoru za Lokalni.hr govori o važnosti Jesenskog sajma za Bjelovarsko-bilogorsku županiju te na koji način manifestacije poput ove pomažu razvoju županije i njenom turističkom potencijalu. Pojasnio je i kolika je važnost poljoprivrede i stočarstva Bjelovarsko-bilogorske županije, koliko imaju OPG-ova te koji su sektori važni i dobro se razvijaju te kako županije pomaže razvoj ovog sajma.

Kolika je važnost Jesenskog sajma za Bjelovarsko-bilogorsku županiju te koliko je Bjelovarski sajam važan za promociju gospodarstva Hrvatske i Vaše županije ?

Pred nama je 26. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam i ja sam zadovoljan činjenicom da Jesenski sajam održava kontinuitet uspješnosti, te da se razvija i posjetiteljima nudi najbolje iz domene poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva. Moram reći kako je naš sajam čvrsto zauzeo svoje mjesto na europskoj karti sajmovanja i drži taj svoj visoki rejting. Došli smo u rang najposjećenije manifestacije s brojem prodanih ulaznica. Rezultat je to koji nije došao slučajno. On se ostvaruje poboljšanjem uvjeta za sve naše izlagače, brojem posjetitelja koji ga obiđu, ali u konačnici i dobrim iskustvima svih onih koji su kroz sajam sklopili dobre poslove ili ostvarili i financijsku dobit prodajom svojih proizvoda na samom sajmu. Dakle, ono što posebno veseli je zadovoljstvo naših partnera, odnosno izlagača koji u sve većoj mjeri dolaze kod nas. I dalje ćemo osluškivati i izlagače i posjetitelje i nastojati ulaganjima ispuniti sva očekivanja koja jedan moderan sajam mora imati.

Koliko je bitno da se ova poljoprivredna manifestacija odvija u kraju bogatom poljoprivredom, posebice stočarstvom?

Naša Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećim je županijama u Hrvatskoj u poljoprivrednoj proizvodnji, županija s velikom poljoprivrednom tradicijom gdje veliki udio u našem gospodarstvu upravo čini poljoprivreda. Naravno, da su sajamske manifestacije na našem Bjelovarskom sajmu dobra podloga za prezentaciju svega onoga što imamo. Sajmovi su to na kojima su prisutni svi oni koji imaju nešto za reći i predstaviti u svijetu poljoprivredne proizvodnje, a uz priliku ostvarivanja boljih poslovnih rezultata, mjesto je to i edukacije i brojnih okruglih stolova koje prate nove i moderne trendove u poljoprivredi, ali i obrtništvu i gospodarstvu. Moram napomenuti kako su naši sajmovi već odavno prepoznati i van granica Republike Hrvatske, a status međunarodni davno smo opravdali prisutnošću izlagača iz brojnih drugih zemalja, ali i delegacija koje dolaze na naš sajam i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Posebno treba naglasiti i Državnu stočarsku izložbu koja se održava već 26. put gdje hrvatski uzgajivači predstavljaju najbolje što imaju. Tako će ove godine u sklopu našeg Jesenskog sajma 200 uzgajivača iz gotovo svih hrvatskih županija izložiti 500 grla stoke.

Koliko popratni sadržaji i podmanifestacije na sajmu pomažu i turističkoj promociji županije? Jesu li u periodu održavanja sajma popunjeni turistički kapaciteti ?

Naravno da je sajam prilika za turističku promociju našega kraja. Za vrijeme održavanja i Proljetnog i Jesenskog bjelovarskog sajma naši turistički kapaciteti mjesecima ranije se rezerviraju. Slobodno mogu reći da za vrijeme tih sajmova u našoj županiji nećete pronaći smještaj u zadnji tren, a popunjavanjem naših smještajnih kapaciteta naši izlagači i posjetitelji koji ostaju više dana posežu za smještajem i u okolnim županijama. Naravno, uz sajam brojni posjetitelji obiđu i neka od naših izletišta i Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji imaju što za ponuditi. U sklopu održavanja sajma uvode se i dodatne manifestacije, pa tako se u sklopu ovogodišnjeg Jesenskog sajam organizira manifestacija „3. Peti element“ koja okuplja proizvođače grijanja i obnovljivih izvora energije. Prvi puta održat će se i dvije nove sajamske manifestacije i to Sajam opreme za hortikulturu „HOROP“ te sajam građevinske i komunalne opreme „GRO-KO“.

Prati li Županija sajamske manifestacije s nekim dodatnim sadržajima – turističkim, gospodarskim, radionicama, panelima ?

Za vrijeme održavanja sajma mi smo bazirani upravo na sajam kao centralno mjesto događanja. Bjelovarsko-bilogorska županija kao većinski vlasnik Bjelovarskog sajma daje svoju potporu i u organizaciji stručnih skupova, okruglih stolova i svega onoga što prati jedan sajam. Želimo biti dobri domaćini brojnim delegacijama koje dolaze na sajam, ne samo iz Hrvatske, već i stranih zemalja. Također, tradicionalno na našem sajmu Bjelovarsko-bilogorska županija ima svoj izložbeni prostor. Na njemu nudimo mogućnost besplatne prezentacije proizvoda našim poljoprivrednim proizvođačima koji se izmjenjuju sva tri dana sajma, a trudimo se da su to različiti proizvođači bilo da se radi o siru, medu, vinu, džemovima, prirodnim sokovima, rukotvorinama i nizu drugih stvari. Tako će biti i na predstojećem 26. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu. Stoga moj poziv ide svim čitateljima Lokalnog.hr neka dođu na naš sajam, neka ga obiđu, neka posjete izložbeni prostor Bjelovarsko-bilogorske županije i ja vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe.

Kolika je važnost poljoprivrede i stočarstva Bjelovarsko-bilogorske županije, koliko imate OPG-ova, proizvodnju, koji su sektori važni i dobro se razvijaju ?

Izuzetna je važnost poljoprivrede i stočarstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Bjelovarsko-bilogorska županija je poljoprivredna županija s miješanom ratarsko – stočarskom proizvodnjom, voćarsko – vinogradarskom i ekološkom proizvodnjom. Županija smo kojoj 20% BDP-a proizlazi iz poljoprivrede. Tradicionalno, cjelokupno gospodarstvo se temelji na poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, a kao podatak koji ide u prilog tome je da se 21% stanovništva županije bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje. Tradicionalno je vrlo jako govedarstvo, po broju goveda, broju gospodarstava koja drže goveda, broju isporučitelja mlijeka i količini isporučenog mlijeka Bjelovarsko-bilogorska županija zauzima prvo mjesto u Republici Hrvatskoj. Mi imamo više od 11.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim izuzetno razvijene stočarsko-ratarske proizvodnje posebno bih napomenuo da je prostor naše županije, također, bogat i šumom pri čemu se 36,3% površine nalazi pod šumom. Uprava šuma Bjelovar, jedna je od najvećih Uprava šuma po drvnoj masi u Republici Hrvatskoj. Posljedično tome u našoj županiji je vrlo razvijena drvno-prerađivačka industrija, a kao najveće tvrtke treba istaknuti Prima Commerce d.o.o., Kronospan CRO d.o.o. i Bjelin d.o.o. te udrugu malih drvno-prerađivača. Osim ovih grana poljoprivredne proizvodnje istaknuo bih stoljetni uzgoj slatkovodne ribe na ribnjacima na području županije. Mi kao županija pratimo naše poljoprivredne proizvođače s brojnim mjerama potpore, poput kreditiranja proljetne sjetve, kreditiranja tova junadi i svinja, a od ove godine krenuli smo i s novim mjerama, primjerice poticanjem premije osiguranja poljoprivrednih usjeva, subvencijom biljne i voćarske proizvodnje, sufinanciranjem analize poljoprivrednog tla, poticanjem prodaje poljoprivrednih proizvoda, te očuvanje tradicijskih vrijednosti i niza drugih.