Izbornik
Naslovnica Specijali Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
Od 7. rujna do 9. rujna

Bjelovarski sajam svojim je rastom prestigao sve ostale sajmove u Hrvatskoj i postao broj jedan

Davorin Posavac
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Na prošlogodišnjem sajmu bilo je oko 500 izlagača na prostoru većem od 25.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora, posjetilo nas je više od 40.000 posjetitelja

Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma govori o važnosti sajma za županiju, novitetima koji ove godine očekuju posjetitelje, a osvrnuo se i na povijest sajma. Otkrio nam je i što najviše privlači posjetitelje, koliko izlagača sajam očekuje ove godine i planove za daljnji razvoj.

Koliko je Bjelovarski sajam važan za promociju gospodarstva Hrvatske i vaše županije, te koliko je bitno da se ova poljoprivredna manifestacija odvija u kraju bogatom poljoprivredom, posebice stočarstvom?

Bjelovarski sajam je mjesto okupljanja velikog broja izlagača koji imaju priliku predstaviti svoje novitete iz različitih grana/djelatnosti. S obzirom na to da je naša županija među vodećim županijama u Hrvatskoj u poljoprivrednoj proizvodnji što znači da velik udio u našem gospodarstvu upravo čini poljoprivreda pa je stoga Bjelovarski sajam sa svojim manifestacijama dobra podloga za prezentaciju svega što naš kraj posjeduje. Sajam je međunarodnog karaktera, odnosno prisutni su izlagači, ali i delegacije iz brojnih drugih zemalja koji predstavljaju novitete u poljoprivrednoj proizvodnji, te prate moderne trendove u poljoprivredi, ali i obrtništvu, turizmu i gospodarstvu. Mnogi međunarodni poslovi, poslovne suradnje i važni gospodarski ugovori ugovoreni su i potpisani upravo na našem sajmu čime smo podigli važnost na međunarodnom tržištu. 

Koji su noviteti ove godine u programu i u izložbenom prostoru?

Ove godine, u sklopu Jesenskog sajma uvedene su dvije nove manifestacije HOROP-Sajam opreme za hortikulturu i GRO-KO – Sajam građevinske i komunalne opreme. Noviteti na izložbenom prostoru su novi izložbeni prostor na centru sajma-kupola u kojoj će se nalaziti informacije za izlagače i posjetitelje, odnosno Info-pult i prostor za izlagače, a prošireni su i uređeni dodatni kapaciteti za izložbu životinja. Novitet su i novi izlagači koji će se predstaviti s građevinskom i komunalnom opremom, te opremom za hortikulturu.

Koliko izlagača se očekuje?

Očekuje se na stotine izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Što bi publici moglo biti posebno zanimljivo iz vaših dosadašnjih iskustava?

Publici je posebno zanimljiva Državna stočarska izložba na kojoj se predstavljaju sve pasmine životinja iz svih krajeva diljem Lijepe naše pa i šire. Mlađim naraštajima je posebno zanimljiv Bambino kup, odnosno Kup mladih uzgajivača goveda koji je posvećen najmlađim uzgajivačima od dvije do 15 godina.

U sklopu sajma je i Državna stočarska izložba. Koliko izlagača se očekuje? Tko s vama organizira ovu izložbu?

Suorganizator 26. Državne stočarske izložbe je Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), a očekuje se 200-tinjak uzgajivača i 500-tinjak grla stoke. Pokrovitelj Državne stočarske izložbe je Ministarstvo poljoprivrede. Kao dio izložbe bit će i Bambino kup, odnosno Kup mladih uzgajivača goveda koji je posvećen najmlađim uzgajivačima od dvije do 15 godina.

Koliko tamo izlagača očekujete? 

Očekuje se tridesetak izlagača.

Bjelovarski sajam proširuje svoje sadržaje pa imate i Peti element (grijanje i obnovljivi izvori energije). Koji je cilj ovih popratnih manifestacija i kako su se one pokazale dosadašnjih godina?

Cilj je da se na jednom mjestu okupe i predstave poslovni subjekti vezani uz naslovnu tematiku, da ti isti subjekti sklope što više poslovnih suradnji, te da posjetiteljima prikažu sve novitete u tom segmentu. 
Svake godine bilježimo povećanje broja izlagača iz tog područja i povećanje zainteresiranosti posjetitelja za njihove proizvode i usluge.

Možete li nam dati brojke za prošlogodišnji sajam, koliko je bilo izlagača, koliki prostor, koliko posjetitelja?

Na prošlogodišnjem sajmu bilo je oko 500 izlagača na prostoru većem od 25.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora, posjetilo nas je više od 40.000 posjetitelja.

Kako se sajam razvijao kroz godine – usporedba početaka i današnjeg sajma?

Sajam je u samim začecima bio Međužupanijski stočarski sajam na kojem se okupljao mali broj gospodarstvenika, ali je stočarski dio bio na velikoj razini s obzirom na to da je naša Županija bila poznata kao županija s najvećim brojem stoke. Zapravo sama stočarska izložba je pokrenula Sajam, ali i privukla sve veći broj gospodarstvenika pa je Sajam tako poprimio oblik međunarodnog. Isto tako, proširenjem dodatnih kapaciteta za izlaganje iz godine u godinu konstantno se povećavao broj izlagača iz svih grana gospodarstva. Sve to rezultiralo je time da je Sajam svojim rastom prestigao sve ostale sajmove u Hrvatskoj i postao broj jedan. Usudili bismo se reći da nemamo konkurencije.

Kakva su vaša očekivanja od ove godine?

Ove godine očekujemo još veći broj izlagača i posjetitelja s obzirom na to da smo uveli dvije nove sajamske manifestacije. Isto tako, očekujemo još veću i kvalitetniju ponudu izložaka i ponuda naših izlagača, povećanje direktne prodaje na sajmu, dogovorenih poslovnih suradnji…

Bjelovarski sajam se profilira kao najveći u Hrvatskoj kada je riječ o poljoprivredi, stočarstvu. Izlažu li na sajmu najvažnije kompanije, udruge, proizvođači i iz kojih zemalja dolaze izlagači koji su izvan Hrvatske?

Na sajmu izlažu najvažnije kompanije, udruge i proizvođači ne samo iz poljoprivrede i stočarstva već i iz svih ostalih grana gospodarstva Hrvatske. Izlagači iz inozemstva dolaze iz Srbije, BiH, Slovenije, Italije, Rumunjske, Njemačke, Mađarske, Austrije…

Koji su planovi kada je riječ o daljnjem razvoju jesenskog sajma?

Plan je proširiti još dodatne kapacitete za izlaganje kako bi se privukao još veći broj izlagača iz svih grana gospodarstva, te isto tako proširiti i dodatno urediti prostor za Državnu stočarsku izložbu.

Možete li nam dati nekoliko financijskih pokazatelja Sajma za prošlu godinu? 

Bjelovarski sajam je u protekloj godini poslovao pozitivno i ostvario dobit od 314.343 kune. 

Koliko je značaj Sajma za Bjelovar i županiju te kakva je suradnja sa županom, Gradom? 

Sajam je velika prilika za turističku promociju Grada pa tako i Županije. Za vrijeme održavanja sajma skoro svi smještajni kapaciteti u našoj županiji su popunjeni. Izlagači i posjetitelji koji dolaze na sajam zadržavaju se u županiji više dana pa tako posežu i za posjećivanjem naših izletišta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sl., te dodatno troše vlastita sredstva na različite aktivnosti koje naša županija nudi.  Županija i Grad su uključeni u organizaciju Sajma i različitih sadržaja na sajmu. Daju svoju potporu u organizaciji okruglih stolova, predavanja, stručnih skupova. Isto tako na sajmu imaju svoj izložbeni prostor na kojem nude priliku za prezentacijom proizvoda proizvođača iz Županije/Grada.

Hoće li biti organizirano neko natjecanje i zabavni sadržaji za posjetitelje? 

U suradnji s različitim Udrugama organizirat ćemo radionice za najmlađe te Školu stolnog tenisa. Isto tako na sajamskom prostoru će se nalaziti zabavni park za djecu. 

Prvi put održat će se i dva nova sajma/manifestacije: HOROP (Sajam opreme za hortikulturu) i GRO-KO (Sajam građevinske i komunalne opreme). Kako ste se na to odlučili?

Zbog velikog interesa naših posjetitelja za proizvodima iz navedenih područja odlučili smo uvesti dvije nove manifestacije što su s oduševljenjem prihvatili izlagači koji će tako dobiti mogućnost predstaviti/prezentirati sve trendove iz građevine, hortikulture i komunalnih djelatnosti.

Održat će se i panel diskusija. Koja je ovogodišnja tema i zašto ste baš nju odabrali?

Tema ovogodišnje panel diskusije je „Razvoj stočarstva i agrarne proizvodnje mladih poljoprivrednika putem povlačenja sredstava EU fondova“. S obzirom na to da se sve više mladih ljudi odlučuje ostati na selu i baviti poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi lakše došli do sredstava za pokretanje te proizvodnje, posežu za povlačenjem novaca iz Europskih fondova. Kako bismo im omogućili da lakše dođu do informacija, a ujedno i predstave probleme s kojima se susreću na putu povlačenja sredstava, odlučili smo im dati priliku da s ljudima iz tog djelokruga porazgovaraju o svemu navedenom.