Izbornik
Naslovnica Specijali Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
Bjelovarski sajam

Za svakog ponešto: Od izložbi, hortikulture i komunalne opreme do Bambino kupa i panela

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam - Bambino kup
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
I ove će se godine održati Bambino kup, točnije Kup mladih uzgajivača goveda koji je posvećen najmlađim uzgajivačima od dvije do 15 godina na kojem se očekuje 30-ak izlagača

Bjelovarski sajam već je godinama mjesto okupljanja velikog broja izlagača koji imaju priliku predstaviti svoje novitete iz različitih grana/djelatnosti, a ovogodišnji 26. održat će se 7. do 9. rujna. Ove se godine očekuje na stotine izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Kako tvrde organizatori, Jesenski međunarodni bjelovarski sajam mjesto je na kojem izlažu najvažnije kompanije, udruge i proizvođači ne samo iz poljoprivrede i stočarstva već i iz svih ostalih grana gospodarstva Hrvatske.

Najnoviji trendovi

Na prošlogodišnjem sajmu bilo je oko 500 izlagača na prostoru većem od 25.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora, a sajam je posjetilo više od 40.000 posjetitelja. Ove su godine uvedene dvije nove manifestacije HOROP-Sajam opreme za hortikulturu i GRO-KO – Sajam građevinske i komunalne opreme.

GRO-KO-posjetitelji će na izložbenom prostoru moći vidjeti najnovije trendove u građevini, te nova dostignuća u okviru komunalne tehnologije, a posjetitelje očekuju i različite prezentacije građevinske i komunalne opreme. Organizatori poručuju kako je ovo prilika da izlagači potvrde svoju prisutnost na tržištu te ostvare nove poslovne suradnje.

HOROP-posjetitelji će na izložbenom prostoru moći vidjeti najnovije trendove u hortikulturi, upoznati se s uzgojem, proizvodnjom i oplemenjivanjem različitih biljaka, dobiti ideje za uređenje vrtova, dvorišta ili balkona. Bit će to prava atrakcija za sve ljubitelje, cvijeća i zelenila…

Osim dvije nove manifestacije, u samom centru sajma bit će postavljena kupola u kojoj će se nalaziti Informacije, odnosno info pult za posjetitelje i izlagače, a i dio izlagača će biti smješten u kupoli. Osim toga, u kupoli će biti održane i razne prezentacije novih proizvoda, usluga, sajmova, a novitet je i Press centar koji će se nalaziti u Paviljonu 9.

Kako kažu organizatori, njihova očekivanja od sajma su da i ove godine uspješno povežu ponuditelje usluge proizvoda i konzumente, privatne osobe i tvrtke koje se bave djelatnostima iz tog područja.

Dvjestotinjak uzgajivača

Tradicionalno tu su i Državna stočarska izložba na kojoj će se predstaviti dvjestotinjak uzgajivača. Uz to, bit će i Bambino kup, točnije Kup mladih uzgajivača goveda koji je posvećen najmlađim uzgajivačima od dvije do 15 godina na kojem se očekuje 30-ak izlagača.

Organizatori su mislili i na najmlađe, pa će u suradnji s različitim Udrugama organizirati radionice za najmlađe te Školu stolnog tenisa. Isto tako na sajamskom prostoru će se nalaziti zabavni park za djecu.

Računa se vodilo i o edukativnom djelu, pa je tema ovogodišnje panel diskusije je „Razvoj stočarstva i agrarne proizvodnje mladih poljoprivrednika putem povlačenja sredstava EU fondova“.

- S obzirom na to da se sve više mladih ljudi odlučuje ostati na selu i baviti poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi lakše došli do sredstava za pokretanjem te proizvodnje, posežu za povlačenjem novaca iz Europskih fondova. Kako bismo im omogućili da lakše dođu do informacija, a ujedno i predstave probleme s kojima se susreću na putu povlačenja sredstava, odlučili smo im dati priliku da s ljudima iz tog djelokruga porazgovaraju o svemu navedenom - poručuju organizatori.