Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ministarstvo poljoprivrede

Isplaćeno 25 milijuna kuna potpore za uzgoj rasplodnih junica

Foto: Robert Anić/PIXSELL/Ilustracija
Potpore će osobito biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Hrvatskoj

Više od 4600 stočara dobilo je ukupno 25 milijuna kuna potpora za uzgoj rasplodnih junica, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Ilustracija Za unapređenje proizvodnje Poljoprivrednicima više od 160 tisuća kuna potpore

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je drugi dio nacionalne potpore korisnicima mjere "Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica", iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine, u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna. Pravo na potporu ostvarilo je 4634 korisnika s ukupno 18.367 grla i iznosom potpore od 2450,03 kuna po grlu.

Potpore će osobito biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Hrvatskoj. Dodjelom potpore želi se zaustaviti trend pada broja krava i junica te proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj, ističu iz Minsitarstva.

Cilj Programa potpore je privremena financijska pomoć proizvođačima za razdoblje od 2018. do 2020. godine, a radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva zbog posljedica cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože u prethodne tri godine.

U trogodišnjem razdoblju provedbe Programa radi obnove narušenog proizvodnog potencijala planira se omogućiti potporu za kupnju najmanje 9000 steonih junica.

Županijske potpore Za nabavu strojeva i opreme poduzetnicima milijun kuna

Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica i obnavljanje životinjskog blaga planira se za 35.000 steonih junica, što bi u određenoj mjeri obnovilo narušeni proizvodni potencijal u proizvodnji mlijeka, kažu u Ministarstvu.

- Sufinanciranje uzgoja junica u trogodišnjem Programu potpore proizvođačima radi obnove proizvodnog potencijala u govedarstvu, samo je jedna od čak 13 mjera kojima Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede intervenira u svrhu očuvanja i unaprjeđenja mliječnog govedarstva - naglašava u priopćenju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ističe i da sufinanciranje ostvaruju junice oteljene i uzgojene na hrvatskim farmama te da se kroz tu mjeru potiču isključivo hrvatski uzgajivači goveda.