Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ministarstvo poljoprivrede

Isplata prve rate potpora kreće 17. veljače

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija
Iz Ministarstva napominju i da će se u ožujku isplatiti potpora poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13)

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će idući ponedjeljak, 17. veljače započeti isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima, u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna, dok će isplata druge rate, u iznosu od 800 milijuna kuna, započeti u travnju. 

Za 2020. godinu u proračunu predviđeno 14,6 milijuna kuna Prvi u državi po potporama u poljoprivredi

Iz Ministarstva objašnjavaju da će u prvoj rati biti isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače i očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Iz Ministarstva napominju i da će se u ožujku isplatiti potpora poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13).

- Isplata druge rate potpora će započeti u travnju, a bit će isplaćeno 800 milijuna kuna - najavljuju iz Ministarstva.

Potpisani ugovori s korisnicima mjera iz programa Grada Kutjeva Za poticanje razvoja gospodarstva više od milijun kuna, u 2019. otvoreno 17 novih obrta i poduzeća

Podsjećaju i da je u studenom 2019. poljoprivrednicima isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je gotovo 200 milijuna kuna više nego godinu prije. 

- Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 3,8 milijardi kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2019. godini - zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.