Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora:

Otoci preko zime bez sadržaja za goste, a većina hotela je zatvorena

Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Novi Zakon o financiranju lokalne i područne samozuprave će biti udar na otočne jedinice lokalne samouprave koje će biti uskraćene za 16 posto prihoda od poreza na dohodak

Na javnoj raspravi je novi Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave, a vrlo oštre primjedbe iznijeli su načelnici nekih otočnih općina, koji smatraju da će doći do pojačanog iseljavanja i da država planira uzeti otocima kako bi se namirili uhljebi u nerazvijenim krajevima. Što vi u Otočnom saboru kažete na to?

To će biti udar na otočne jedinice lokalne samouprave koje će biti uskraćene za 16 posto prihoda od poreza na dohodak koje su dosad dobivale. Gradovima i općinama na otocima ostat će tako manje novca za izradu projekata i gospodarski razvoj. Prema postojećoj indeksaciji razvijenosti, koja je nelogična, neki se gradovi i općine ne mogu javljati na neke natječaje za sredstva iz fondova EU ili gube bodove jer ih se smatra prerazvijenima. Treba donijeti novi zakon o otocima, promijeniti indeksaciju i poreznu politiku prema otocima sukladno direktivi Vijeća Europske komisije iz 2006. godine. Porezne olakšice pomoći će otočnim poduzetnicima.

Nezadovoljstvo otočana izaziva i, po njihovu mišljenju, prerani prelazak plovidbenog reda trajekata s ljetnog na zimski režim. Vi biste to produljili turističku sezonu?

Ne tražimo samo produljenje do listopada ili studenoga, nego i raniji početak sezonskog plovidbenog reda koji znači češće vožnje trajekata i brzih brodova. U tijeku su koncesijski natječaji, ide novo koncesijsko razdoblje za sljedećih pet do deset godina, i bilo je govora da će se red prilagoditi turističkim destinacijama na otocima. Očekujemo da će se to riješiti do iduće sezone za područja koja za to imaju potrebe, poput Hvara, Mljeta, Brača i drugih.

A što biste turistima uopće ponudili sad u listopadu ili tijekom hladne zime?

Evo, sad je na redu poljoprivreda i mogli bi, na primjer, brati masline. Preko zime mogu doživjeti i osjetiti autohtoni način života na otocima. No, činjenica je da turista preko zime nema i da nam slijedi zimski san. Ruralni turizam nije razvijen kao na kopnu, nema sadržaja koji bi privukli goste, a većina je hotela zatvorena.