Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Branitelji idu na 900 km dug put

Pješačenjem od Nove Gradiške do Vatikana odaju zahvalnost papi

Novogradiški branitelji koji će krenuti pješice na hodočašće od Nove Gradiške do Vatikana. Sudionici hodočašća 'Papi u Rim'
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Put će trajati 35 dana, nakon čega će ih na zajedničkoj audijenciji 5. travnja primiti Sveti Otac Franjo

Skupina od devet hrabrih hrvatskih branitelja iz Nove Gradiške 1. ožujka pješice će krenuti u posjet Vatikanu. Put će trajati 35 dana, nakon čega će ih na zajedničkoj audijenciji 5. travnja primiti Sveti Otac Franjo. Nadaju se kako će svi izdržati i doći do cilja, no kako su većinom načetog zdravlja, njihova bi misija, kažu, bila ispunjena i kada bi ih ondje došlo svega nekoliko. Zahtjevan put dug 900 kilometara vodit će ih preko Zagreba, Zadra i Splita, odakle će se brodom prevesti do Ancone, a zatim nastaviti pješice prema Rimu.

- Članovi naše udruge već tri godine zaredom pješice hodočaste 167 kilometara od Nove Gradiške do Vukovara. S obzirom da i inače dosta hodamo, pomislili kako bismo kako bi to mogao biti najprikladniji način zahvale nas branitelja – kaže predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Nove Gradiške Arsen Granda.

Njega će, zajedno s tajnikom udruge Željkom Bakunićem, Sveti Otac primiti i na privatnoj audijenciji. Novogradiški branitelji papi žele zahvaliti na svemu što su Sveta Stolica i pokojni papa Ivan Pavao II. učinili za Hrvatsku. Na dar mu nose slavonsku šlinganu košulju ukrašenu zlatovezom, slavonski šešir i tkanicu, koje će staviti u drvenu škrinju sa slavonskim motivima, ručni rad jednog branitelja. Sve što im se bude događalo tijekom puta branitelji će pretočiti u dokumentarni film "Milijun koraka", kojeg će snimiti član njihove udruge i jedan od sudionika hodočašća, fotograf Alen Kocić. Bit će tu, kažu, i krvi i znoja i smijeha i plača.

- Za hodočašće se pripremamo više od mjesec dana, a posvetili smo ga svim poginulim i netslaim braniteljima i njihovim obiteljima. Bit će to i naša pokora u vrijeme korizme – ističe Granda.