Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
plitvička jezera

Pušten u probni rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

NP Plitvička jezera
Foto: Borna Filic/PIXSELL
"Otvaranje ovog postrojenja povijesni je događaj za Nacionalni park i stanovnike ovog područja jer se prvi put rješava pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, do konačnog rješenja"

Na području Nacionalnog parka Plitvičkih jezera u četvrtak je svečano pušten u probni rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tom je prigodom na svečanosti rekao da je to put prema trajnom rješenju vodoopskrbe i odvodnje kroz aglomeraciju Plitvičkih jezera unutar koje će biti izgrađeno više od 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača.

NP Plitivčka jezera 'što je za tebe lika?' Objavi fotografiju koja te podsjeća na Liku i osvoji vikend na Plitvicama

Kako je priopćeno iz Javne ustanove Plitvičkih jezera, postavljeni uređaj zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike te javne ustanove, Hrvatskih voda i koreničkog Vodovoda.

Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je na svečanosti da Nacionalni park i stanovništvo tog područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje.

"Nažalost, u posljednjim desetljećima on nije bio izgrađen, no zajedničkom koordinacijom ministarstva, Nacionalnog parka, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenice konačno idemo prema trajnom rješenju problema kroz aglomeraciju Plitvičkih jezera unutar koje će biti izgrađeno više od  80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača", rekao je.

Novi vidikovac u NP Plitvička jezera Nacionalni park Plitvička jezera Novi panoramski vidikovac nudi uživanje u jednom od najljepših pogleda na svijetu

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević zahvalio je ministru zaštite okoliša i energetike na potpori i ustrajnosti da se projekt realizira te kako je postavljanje tog uređaja za taj park svojevrsni povijesni trenutak.

"Otvaranje ovog postrojenja povijesni je događaj za Nacionalni park i stanovnike ovog područja jer se prvi put rješava pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, do konačnog rješenja - završetka projekta aglomeracije za koji se očekuje da će biti realiziran u sljedećih pet godina", istaknuo je Kovačević.

"Postavljanje ovog uređaja privremeno je rješenje i uz potporu Europske unije pripremamo projekt zbrinjavanja ukupnih otpadnih voda s područja općina Plitvičkih Jezera i Rakovice, u vrijednosti 300 milijuna kuna", istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i pritom izrazio zadovoljstvo suradnjom s Nacionalnim parkom, koreničkim Vodovodom i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

Med Jesen u Lici Otkrijte tko proizvodi najbolji med, sir ili voćni rakiju