Ličko-senjska županija i ove godine u sklopu godišnje manifestacije Jesen u Lici organizira ocjenjivanje meda, sira i voćnih rakija.
Pozivaju se proizvođači meda s područja Ličko-senjske županije da sudjeluju u 16. ocjenjivanju meda proizvedenog na području LSŽ-a. Proizvode tradicionalno ocjenjuje Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju. Zainteresirani pčelari trebaju dostaviti po jednu staklenku tekućeg meda od 900 g, i jednu staklenku tekućeg meda od 450 g za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.
Pozivaju se i svi proizvođači voćnih rakija s područja Ličko-senjske županije da sudjeluju u 10. ocjenjivanju voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, koje će ove godine obaviti Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo. Ocjenjivanje voćnih rakija uključuje organoleptičku i fizikalno-kemijsku analizu uzoraka, analizu boje prema CIE lab sustavu i analizu biološki aktivnih spojeva. Svi proizvođači koji žele sudjelovati u ocjenjivanju trebaju dostaviti po jednu litru voćne rakije za svaki uzorak koji će se ocjenjivati.
Uzorci meda i voćnih rakija prikupljaju se do 11. rujna 2018. godine u prostorima Ličko-senjske županije, Upravni odjel za gospodarstvo, soba broj 19, kontakt osoba Snježana Došen.
Ocjenjivanje sira Ličko-senjska županija provodi u suradnji s Udrugom malih sirara „Lički škripavac“, koja će obaviti prikupljanje uzoraka, a ocjenjivanje prikupljenih uzoraka sira i ove godine provest će Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo.
Predstavljanje najbolje ocijenjenih uzoraka meda, sira i voćnih rakija obavit će se 6. listopada 2018. godine prigodom održavanja drugog dana izložbe Jesen u Lici, kada će se proizvođačima uručiti i diplome.
Postupkom ocjenjivanja proizvođači će ujedno dobiti i upute kako upravljati kvalitetom svojih proizvoda, a sve s ciljem ujednačavanja razine vrhunske kakvoće meda, sira i voćnih rakija proizvedenih na području Ličko-senjske županije, i stvaranja uvjeta za lakši i prepoznatljiv nastup na zahtjevnom europskom tržištu i posebno vrednovanje navedenih proizvoda.