Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Strateški dokument

Šibenik prvi grad u Hrvatskoj s prometnim master planom

Šibenik, panorama
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Kako je rekao gradonačelnik Željko Burić taj projekt "ne rješava samo probleme življenja, urbanog komuniciranja i prometovanja u gradu, nego rješava temeljni problem grada Šibenika – promet u kretanju, promet u mirovanju te osigurava turističku budućnost grada"

U šibenskoj gradskoj vijećnici u utorak je predstavljen Master plan održive urbane mobilnosti, strateški dokument u sklopu projekta "Intermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza autobusima i brodovima UrbEco",  a Šibenik je prvi hrvatski grad u Hrvatskoj s prometnim master planom. 

 Riječ je o ključnom strateškom dokumentu koji će definirati buduće intervencije u promet te cestovnu i pomorsku prometnu  infrastrukturu na području Grada Šibenika i povećati pripremljenost i mogućnost za financiranje projekata iz EU fondova u području prometa.

Kako je rekao gradonačelnik Željko Burić taj projekt "ne rješava samo probleme življenja, urbanog komuniciranja i prometovanja u gradu, nego rješava temeljni problem grada Šibenika – promet u kretanju, promet u mirovanju te osigurava turističku budućnost grada".

 - Ujedno taj dokument potvrđuje koliko ova gradska uprava radi sustavno po načelu ‘puzzla’ s ciljem da konačno svaki detalj koji ugradimo tvori jedinstvenu sliku - rekao je gradonačelnik.

Partneri Šibensko-kninska županija i Grad Vodice

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak istaknuo je da nakon više godina stanke u strateškom planiranju prometa u Šibeniku, taj dokument sagledava cjelokupnu sliku prometa i svih problema, odnosno rješenja koja Šibeniku trebaju.

 - Važan je također što će nam omogućiti prijave za razna sredstva iz EU fondova, ministarstava i drugih izvora, odnosno realizaciju svih ponuđenih rješenja tako da ona što manje koštaju građane Šibenika. Idemo  u realizaciju ovoga što je napisano - poručio je Bumbak.
 Rezultate i tijek izrade Master plana predstavila je Violeta Benković, voditeljica projektnog tima tvrtke Promel i Urbanex d.o.o, koja je istaknula strateške ciljeve utvrđene planom kao i preporuke za njihovim rješavanjem.

Šibensko-kninska županija i Grad Vodice u ovom su projektu partneri Grada Šibenika. Ukupni troškovi projekta iznose 1.031.608 kuna, od čega ga Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture iz Operativnog programa Promet financira s 876.866 kuna, a Grad Šibenik sudjeluje s 154.741 kuna.