Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
OŠ Josipa Matoša iz Vukovara traži pomoć

Škola skuplja novac za antistresno igralište za učenike s teškoćama

Osnovna škola Josipa Matoša godinama pokušava skupiti sredstva za izgradnju igrališta za djecu s posebnim potrebama. Ravnateljica Mirela Posarić
1/4
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Radi se o školi koju pohađaju djeca s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju i jedina je takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji

I dok su neki u Novu 2017. godinu ulazili sa željama da kupe novi mobitele, tablete ili automobile, djeca i djelatnici Osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara poželjeli su da im se omoguće kvalitetniji uvjeti za rad. Radi se o školi koju pohađaju djeca s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju i jedina je takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Trenutno je pohađa 59 učenika od 7 do 21 godine.

- Nažalost iz godine u godinu sve je više djece s lakom i umjerenom mentalnom retardacijom, djece s autizmom kao i djece s višestrukim oštećenjima. Mi već sada radimo s gotovo punim kapacitetima - kaže ravnateljica škole Mirela Posarić koja je na ovoj funkciji zadnja tri mjeseca.

Međutim, iako su jedina škola takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji, djelatnici kažu kako često imaju osjećaj da su zaboravljeni i ostavljeni sami da se snalaze i preživljavaju. Pokušavaju kroz razne projekte, ali im je neophodna i veća podrška osnivača i zajednice. Ukazuju na opremu koja je stara ili neispravna.

Školska sportska dvorana od neophodnih rekvizitima ima strunjače i koševe. Druge opreme nema tako da se o nekim modernim spravama, koje su uobičajene u drugim školama, niti ne razmišlja. Na mjestu gdje bi trebalo biti vanjsko igralište, u ograđenom dijelu dvorišta škole, umjesto igrala za djecu je travnata površina. Nema niti suncobrana ili nekog drveta gdje bi se djeca mogla skloniti od sunca ili kiše.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Zadnji puta oprema kupljena poslije rata

- Nažalost, situacija je takva. Nova oprema je nabavljena kada je škola obnavljanja poslije rata i tada se stalo. I djeca već pitaju za mnoge stvari kada je riječ o opremi i igralištu, ali mi nemamo odgovor. Kada ih vodimo na igralište, moramo na udaljena gradska igrališta jer mi nemamo svoje - kaže Posarić.

Ističe kako su školi hitno neophodna nova oprema, sprave za dvoranu kao i vanjsko antistres igralište za djecu s pripadajućim spravama. Tvrdi kako bi sve to pomoglo i djeci u njihovom daljem napretku jer samo tako, uz svakodnevan rad, mogu napredovati i pripremati se za dan kada će napustiti školu. Škola od osnivača, odnosno Vukovarsko-srijemske županije, mjesečno na ime materijalnih troškova dobije 3.500 kuna. Kada plate režije, računalne programe i druge obveze, ne ostane im ništa. Radi toga često ne mogu niti na edukacije, stručna usavršavanja i slično.

- Škola novca nema i samim time smo nemoćni. Nadamo se kako ćemo uspjeti pronaći sredstva i poboljšati uvjete rada u školi. Vjerujemo kako ima onih koji su spremni pomoći jednoj ovakvoj školi i djeci koja nju pohađaju - zaključila je Posarić.

Žiro račun OŠ Josipa Matoša je HR66 2500009 1102065051