Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Suradnjom do razvoja

Slavonske županije otvaraju zajednički ured u Bruxellesu

Župani
Foto: Osječko-baranjska županija
Jedan od prvih projekata koje će zajedno započet jesu Dani hrvatskog turizma, koji će iduće godine prvi puta biti na kopnu, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić

Pet slavonski županija ubuduće će sinergijski nastupati kako prema Vladi RH i njezinim projektima, tako i kroz zajednički ured u Bruxellesu. Ugovor o suradnji pet je slavonskih župana potpisalo u utorak u Osijeku. Briselski je ured još 2005. kupila Osječko-baranjska županija, no u njoj trenutačno nema stalnog predstavnika.

Ivan Anušić za projekte Potpora Osječko-baranjske županije Klasteru poljoprivredne mehanizacije

- Želimo kao regija nastupiti i ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj kako pri Europskoj komisiji, tako i prema hrvatskoj Vladi. Imamo Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji nam je dosta naklonjen, a moći ćemo lakše raditi razvojne strategije ako budemo nastupali zajedno - poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Jedan od prvih projekata koje će zajedno započet, dodao je, jesu Dani hrvatskog turizma, koji će iduće godine prvi puta biti na kopnu. 

- Niti Osječko-baranjska, niti ostale četiri pojedinačne županije ne mogu kvalitetno napraviti i kreirati projekte i svoj razvoj ako se ne udružimo i vidimo što nam je cilj i benefit svega što radimo. U statističkoj smo regiji s Gradom Zagrebom koji je, gledamo li prosjek EU, razvijeniji i od Europske unije, a mi smo daleko ispod tog prosjeka - naveo je Anušić.

Troškove ureda u Bruxellesu županije će dijeliti.

Dona Vekić družila se s osječkim gimnazijalcima Osječko-baranjska županija Dona Vekić promotorica županije Zahtjev petorice župana Vladi Petorica župana sa sjevera idu pred Vladu s paketom prijedloga i želja 'Treba sniziti troškove rada u Hrvatskoj'