Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Petorica župana sa sjevera idu pred Vladu s paketom prijedloga i želja

'Treba sniziti troškove rada u Hrvatskoj'

Zahtjev petorice župana Vladi
Foto: Međimurska županija
Na prosječnoj Hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8000 kn, radnik dobije na tekući račun 5663 kune, a poslodavac mora platiti 9374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja – rekao je međimurski župan Matija Posavec

U Čakovcu su se sastala petorica župana sjeverne Hrvatske, a teme o kojima su raspravljali bile su osnivanje Centara kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, izazovi s kojima se županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova, praćenje realizacije većih infrastrukturnih projekata i stanje u gospodarstvu. Te će se teme naći i na dnevnom redu sastanka svih župana i Vlade 4. srpnja u Varaždinu.

- Dogovorili smo se da svatko od nas župana na sastanku s Vladom istakne jedan problem i ponudi rješenje, a koji je specifičan za cijelu regiju. Tako ću ispred Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u značajnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj. Naime, na prosječnoj Hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8000 kn, radnik dobije na tekući račun 5663 kune, a poslodavac mora platiti 9374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi za isti trošak poduzetnik ostao konkurentan a radnik dobio veću neto plaću. To je prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a naročito je važno za sjever Hrvatske – rekao je domaćin, međimurski župan Matija Posavec.

Novac za udruge u Međimurskoj županiji Sporazum Za 13 udruga 195.000 kuna iz proračuna

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne smije proći jer je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstva koji se gradio godinama i nedopustiv je bilo kakav oblik uvođenja privatizacije na mala vrata.

- To je Zakon od dvadesetak članaka na koje je poslano 5000 primjedbi, a sve se svodi na to da ministar Kujundžić i Vlada žele odlukom ministra, ozakoniti podjelu ordinacija u domovima zdravlja i ljekarnama koje su sada u vlasništvu županija. To je protuustavno. Osobno sam rekao, to je prvi zakon koji ću zabraniti da se provodi. Mog potpisa za taj Zakon neće biti - izjavio je Čačić i dodao kao su se s ovime složili i ostali kolege župani.

O izazovima s kojima se susreću županije u dijelu osiguravanja financijskih sredstava kojima se sufinanciraju projekti iz EU fondova govorio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo tim što, unatoč inicijativi i mnogim dopisima, nije održan sastanak u Vladi o temeljnim projektima ovih pet županija i dala veća potpora države infrastrukturnim projektima na njihovu području.

Stari grad Potpisan ugovor Muzej 'Riznica Međimurja' bit će otvoren do 2020.

- Stoga, tražimo hitan sastanak prije zajedničke sjednice župana i Vlade - zaključio je Kolar.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, rekao je kako država mora biti predvodnica gospodarske diplomacije kroz gospodarske komore. Dodao je da su razgovarali i o centrima kompetencije gdje bi uz Varaždinsku s dva, svaka županija na Sjeveru dobila jedno područje.

Ministar Goran Marić i župan Radimir Čačić Ministar Marić u Varaždinu Pedesetak neriješenih predmeta u Varaždinskoj županiji