Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Hrvatski branitelj iz okolice Slavonskog Broda

Sušili meso na tavanu i u trenu ostali bez kuće

Izgorjela obiteljska kuća Matije i Tene Benčević
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U požaru je obitelji branitelja Matije Benčevća izgorio namještaj, regal, perilica rubalja, odjeća, namještaj... Sad žive u dvorišnom objektu

Obitelj hrvatskog branitelja Matije Benčevića iz Gornjeg Slatinika kod Slavonskog Broda prije nekoliko je dana ostala bez krova nad glavom. Na tavanu je buknuo požar i progutao cijelo krovište. Vatru je uzrokovalo iskrenje od sušenja i dimljenja mesa. Tročlana obitelj nema stalnih primanja.

I prije su jedva preživljavali, a sada su ostali i bez malo onog što su imali. U požaru im je izgorio namještaj, regal, perilica rublja, škrinja s mesom, meso od svinjokolje koje su sušilo na tavanu, odjeća, namještaj, posuđe… Trenutno žive u dvorišnoj zgradi u krajnje neprimjerenim uvjetima, u dvije male prostorije, bez sanitarnog čvora, ali i bez vode.

- Bilo je oko pola noći, spavao sam. Peć je bila upaljena zbog mesa koje se sušilo. Nemam pojma kako je izbio požar. Dok sam shvatio da se nešto događa, plafon je već bio progorio i počeo je padati crijep. Kada sam otvorio vrata, plamen je buknuo još jače i shvatio sam da ništa ne možemo iznijeti – kaže Matija Benčević.

Kaže kako ga je iz sna probudilo glasno pucketanje vatre. Da nije, možda bi i njega progutala vatra. Sretan je što su mu žena i dijete spavali u prizemlju i što su se svi troje iz svega izvukli neozlijeđeni. Susjedi su im odmah priskočili u pomoć, ubrzo su stigli i vatrogasci, ali kuća se više nije mogla spasiti.

Matija je inače nezaposlen, a sebe, suprugu i kćer srednjoškolku prehranjuje baveći se poljoprivredom. Želja mu je postojeću dvorišnu zgradu adaptirati kako bi obitelj u njoj živjela život dostojan čovjeka, ali zbog neimaštine to nije u stanju bez pomoći drugih. Svi koji žele pomoći ovoj obitelji mogu to učiniti uplatom na račun Matijine supruge Tere Benčević IBAN HR8723900013500243499 u Hrvatskoj poštanskoj banci, a dobrodošle su i sve donacije u građevinskom materijalu, bijeloj tehnici, kućanskim aparatima i namještaju.