Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Rođendanski koncert

U 80 godina kroz ansambl Matija Gubec prošlo više od 10.000 ljudi

Svečanim koncertom Folklorni ansambl Matija Gubec proslavio 80. obljetnicu postojanja i neprekidnog rada
1/8
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Postali smo reprezentativni ansambl koji osvaja najviše nagrade u Hrvatskoj, ali i u svijetu, možemo se pohvaliti i nastupima diljem svijeta, od SAD-a, Meksika, Afrike do Južne Koreje, priča prim. Željko Štajcer koji je predsjednik ansambla od 2007.

Tražilo se mjesto više u Domu OSRH Zrinski u Karlovcu gdje je održan rođendanski koncert Folklornog ansambla Matija Gubec. To i ne čudi, obzirom da je kroz ansambl u 80 godina kontinuiranog rada prošlo oko 10.500 ljudi. Osim 50-ak članova, koliko ansambl ima danas, desetak je koreografija otplesalo i niz članova koji već deset godina ne plešu aktivno.

- Od kada je društvo kajkavaca, odnosno Zagoraca u Karlovcu osnovalo Gubec, on neprekidno radi. Kroz sve ratove i nedaće, bili smo aktivni i štititi hrvatsku kulturnu baštinu, plesali smo i pjevali koreografije iz svih dijelova Hrvatske na autentičnim instrumentima. Naši su članovi stoga često bili i na obavijesnim razgovorima, posebno zato što nam je tamburica uvijek bila draža od nekih drugih, nametanih instrumenata. U Domovinskom je ratu Hrvatski sabor kulture naš ansambl proglasio i ratnim ansamblom i nisam siguran je li još itko imao tu titulu. Plesali smo i pjevali po ratom zahvaćenim područjima, a i naši su članovi bili mobilizirani. Postali smo reprezentativni ansambl koji osvaja najviše nagrade u Hrvatskoj, ali i u svijetu, možemo se pohvaliti i nastupima diljem svijeta, od SAD-a, Meksika, Afrike do Južne Koreje. U ratu su naša gostovanja imala i ulogu posrednika u gospodarskoj suradnji. U sve je to utkana ljubav i veliki entuzijazam te druženje generacija. Sjećam se jedne godine dalekih 80-ih godina, od 365 dana u godini, imali smo čak 142 nastupa, a tu su još i silne probe. Veseli me i to što je ansambl postao rasadnik za voditelje brojnim drugih ansambala i društava po čitavoj Hrvatskoj, naši su pjevači osnivali i vlastite skupine; od Vuga, Singrlica, Karlovčanki, zatim su tu i tamburaši poput Grofova ili Boema – kazao je prim. Željko Štajcer, ginekolog, šef Odjela za ginekologiju i opstetriciju u karlovačkoj Općoj bolnici koji je predsjednik ansambla od 2007. godine.

32 koreografije i 26 kompleta vlastitih nošnji

Svoja je iskustva kao zagrebački student i član SKUD-a Ivan Goran Kovačić prenio u karlovački ansambl te pokrenuo i Međunarodni festival folklora koji je ove godine održan 19. puta za redom. Gubec se može pohvaliti s 32 koreografije, a za njih 29 imaju čitave komplete vlastitih nošnji, od odora, obuće, do silno bogatog nakita, koji je djelomično sakupljan i po čitavoj bivšoj Jugoslaviji.

- To je veliko bogatstvo, neke smo od tih nošnji skupo platili, ali nekada su bila i bolja vremena, tvrtke su imale više mogućnosti, pa smo Željko i ja u razgovorima znali osigurati donacije. On je pregovarao s direktorom, onako 'doktorski' kako on zna, a ja sam za to vrijeme 'uhvatio' knjigovođu i s njim riješiti detalje - kroz šalu priča Branko Đurđević, koji je bio predsjednik FA Matija Gubec od 1987. do 2007. godine.