Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ministar gospodarstva Darko Horvat na konferenciji InvestCro govorio je o stranim investitorima

U Hrvatsku želi uložiti pet švicarskih tvrtki

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Jedna od tvrtki je SKF Motion Tehnologies koja je početak tjedna iskoristila za obilazak Bjelovara, nakon čega će obići i Krapinu, Zagreb, Sesvete, Varaždin, Čakovec i Nedelišće

Čak pet švicarskih tvrtki zainteresirano je za ulaganje u hrvatske tvrtke, kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na konferenciji o problematici ulaganja InvestCro u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata. Tvrtke su to od kojih dvije već imaju podružnice u Hrvatskoj, a tri su nove koje svoje poslovanje iz Švicarske sele u Hrvatsku. Ovaj će tjedan predstavnici tvrtki obići lokacije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kako bi našli pogodno mjesto za daljnji razvoj svojih tvrtki, poput poduzetničke zone ili hala u kojima će zaposliti više od 200 ljudi.

Hostel je otvoren u kolovozu 2018., a već je u njemu boravilo više od 800 gostiju U Lipiku uz mala ulaganja riješili problem nedostatka smještaja Napušteni objekt pretvorili u moderan hostel s 53 ležaja

Obilaze gradove 

Jedna od tvrtki je SKF Motion Tehnologies koja je početak tjedna iskoristila za obilazak Bjelovara, nakon čega će obići i Krapinu, Zagreb, Sesvete, Varaždin, Čakovec i Nedelišće. Riječ je o tvrtki osnovanoj 1968. godine koja predstavništva ima diljem svijeta. U Bjelovaru su Švicarci posjetili halu za proizvodnju u vlasništvu obitelji Rastovac, koja vjeruje da bi se SKF mogao useliti k njima.

– Bili su u obilasku koji je davno najavljen te smo prije njihova posjeta bili obvezni poslati tlocrte i ostalu dokumentaciju o hali. Na temelju toga su već odlučili jesmo li adekvatni, a sudeći po njihovim reakcijama tijekom posjeta i sastanka, rekla bih da su zadovoljni viđenim. Obići će još nekoliko lokacija u ovom dijelu Hrvatske te se javiti za mjesec dana – objasnila je Josipa Rastovac. 

Ovo je rekordna godina u povlačenju novca iz EU, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić koji je najavio i obnovu u osnovnim školama Ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje U Starigradu novi vrtić za 8,4 milijuna kuna, veći dio daje EU

Interes za Bjelovar 

Toj tvrtki zanimljivi su prostori u kojima će postaviti svoju CNC obradu i potpuni proizvodni pogon, ali i radna snaga, a s obzirom na to da na Veleučilištu u Bjelovaru postoji smjer mehatronike, radnog kadra neće nedostajati. SKF-u je Bjelovar zasigurno zanimljiv i zbog atraktivnih tzv. tax-free ponuda tamošnjih gradskih vlasti te zbog ubrzane administracije i potpuno digitalizirane gradske uprave. 
Tijekom konferencije za novinare bjelovarski je gradonačelnik Dario Hrebak rekao da su za investiranje u tome gradu zainteresirane čak četiri švicarske tvrtke.

– Dobili smo priliku argumentirano pridobiti investitore. Pregledat ćemo određene poslovne zone i prezentirati što im sve Bjelovar može omogućiti. Naša inicijativa tax free modela sigurno im je primamljiva, kod nas izdavanje građevinske dozvole traje dva tjedna što je na hrvatskoj razini jako brzo – kazao je Hrebak. 

U općini Dugopolje stalno se radi Perica Bosančić, načelnik Dugopolja, o godini na isteku i planovima za novu: Velika njemačka tvrtka stiže u malu općinu, pregovori pri kraju