Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Perica Bosančić, načelnik Dugopolja, o godini na isteku i planovima za novu:

Velika njemačka tvrtka stiže u malu općinu, pregovori pri kraju

U općini Dugopolje stalno se radi
1/6
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Javljaju nam se tvrtke koje bi zaposlile puno ljudi, kaže gradonačelnik Dugopolja

– Ova 2018. ispunila je naša očekivanja, iako uvijek može bolje. Neke važne projekte smo priveli kraju, neke nove smo započeli. Krenuli smo optimistično prema 2019. apliciranjem na natječaje i ako sve bude po planu trebali bismo imati dosta zanimljivih projekata – kaže načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić.

Javni bicikli i reciklažno dvorište uskoro stižu u Dugopolje Općina u 2018. iz EU povukla 7,5 milijuna kuna Dogodine u ovo vrijeme novo reciklažno dvorište

– Ono što je najvažnije i što je iziskivalo najviše novca, završetak je naše Ulice svetoga Mihovila. Završili smo drugi dio prometnice u dužini od 950 metara, opremili smo je nogostupom, biciklističkom stazom, drvoredom, medijalnom rasvjetom, a proveli smo i kanalizacijsku mrežu. Ta je prometnica glavna komunikacija našim mještanima i sad je jedna moderna, potpuno infrastrukturno opremljena prometnica koja osigurava sigurnost vozača i pješaka – kaže Bosančić.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Općina dijeli kompostere

Što se tiče infrastrukture, upravo privode kraju radove na uređivanju prometnica unutar stambenih zona i trebali bi biti gotovi do Božića. Dogodine će se posvetiti starom dijelu naselja.

– Dosta smo se trudili da dobijemo reciklažno dvorište i uspjeli smo. Osigurali smo iz fondova EU 3,6 milijuna kuna. Projekt košta 4,2 milijuna i u tijeku je javna nabava za izvođača. Nadamo se da ćemo za godinu dana imati svečano otvorenje reciklažnog dvorišta – kaže Bosančić.

Dobili su i oko 500.000 kuna za kante za prikupljanje otpada koje će podijeliti mještanima.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

– Žao nam je što je Ministarstvo odlučilo da neće dijeliti kompostarnike pa ćemo pokušati to sami osigurati jer je to za Dugopolje vrlo važno. Većina ljudi ima polja i vrtove i šteta je da nemaju mogućnost kompostiranja. Planiramo podijeliti oko 400 kompostera – kaže Bosančić.

U ovoj su godini dovršili uređenje njihove župne crkve Svetog Mihovila. Projekt je vodio župnik don Ivan Ćubelić. Općina je sudjelovala s oko 400.000 kuna.

– Na 80. obljetnicu blagoslova crkve imali smo svečano otvorenje dovršene crkve u kojoj su nedostajale umjetnine, odnosno onaj zadnji dodir u interijeru. Crkva je sada gotova, okrećemo se drugim projektima koje trebamo završiti, a to je pastoralni centar u Koprivnom – najavljuje načelnik.

Dječji vrtić u Dubrovniku Besplatni udžbenici, energetska obnova, rekonstrukcija i gradnja novih objekata Val investicija u škole i vrtiće

Traže novac za tržnicu

U općini živi oko 3800 stanovnika u naseljima Dugopolje, Koprivno, Kotlenice i Liska. U vrtiću imaju oko 120 djece, u školi 400. Dugopolje je poželjno mjesto za život jer godinama imaju porast broja stanovnika. Sada se gradi zgrada s 20 stanova u koju će se useliti 15 novih obitelji koje su kupile stan. Cijena stana u Dugopolju se kreće 1100 do 1200 eura za četvorni metar, višestruko jeftinije nego u Splitu. U planu je izgradnja novog vrtića, aplicirali su na fondove i nadaju se kako će dobiti oko milijun eura, a aplicirali su i za sredstva za izgradnju tržnice.

Proračun općine Dugopolje za 2019. bit će oko 50 milijuna kuna, a od načelnika smo čuli dobre vijesti što se tiče gospodarstva.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

– Veselje je što nakon ove duge recesije dobivamo upite kvalitetnih, velikih proizvodnih investitora, koji generiraju zapošljavanje većeg broja ljudi. Riječ je o velikim stranim investitorima, ali ne smijem otkriti o kome je riječ. Oni će to objaviti kada njima to bude najviše odgovaralo. Uglavnom, dogovori s velikom njemačkom firmom su pri kraju, a imamo još upita – najavljuje Bosančić. Taj interes nije slučajan.

– Uložili smo dodatna sredstva u gospodarsku zonu Podi zapad gdje smo u suradnji s Hrvatskim cestama otvorili novi ulaz i izlaz izravno s državne ceste D1. To je bio pun pogodak jer su nam se nakon toga počeli javljati novi investitori – govori Bosančić.

Hrvatske ceste su uložile šest milijuna kuna u ulaz, odnosno izlaz, a Općina više od 3 milijuna kuna u dovršetak prometnica kroz zonu. Radovi su u tijeku.

Općina Dugopolje Institut za javne financije U godinu dana za transparentnost proračuna Dugopolje dobilo najvišu ocjenu. S nule su skočili na pet Načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić i njegova zamjenica Anita Marasović Rješenje problema mjesta djece u jaslicama i vrtiću u Dugopolju Općina će sufinancirati do 1000 kuna troškova za boravak u privatnim vrtićima