Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina u 2018. iz EU povukla 7,5 milijuna kuna

Dogodine u ovo vrijeme novo reciklažno dvorište

Javni bicikli i reciklažno dvorište uskoro stižu u Dugopolje
1/2
Foto: Općina Dugopolje
Općina je dobila i novac za javne bicikle koji će uskoro biti postavljeni kod stadiona, ispred zgrade općine i kod špilje Vranjače

Općina Dugopolje u ovoj je godini napravila znatan iskorak u povlačenju sredstava iz fondova EU te je dijelom kao prijavitelj, a dijelom kao partner u projektu, u ovoj godini dobila 7,5 milijuna kuna.

Mladi su tijekom svog boravka naučili pisati scenarij, snimati i montirati snimljeni materijal te ga prezentirati javnosti LAG Zagora i Dugopolje ugostili mlade i učili ih o filmu Game of Stones okupio mlade

Najvažniji je projekt gradnje reciklažnog dvorišta vrijedan 4,2 milijuna kuna od kojih je 3,6 milijuna bespovratnih sredstava. Tijekom listopada objavit će se javna nabava za izbor izvođača, a dogodine u ovo vrijeme očekuje se i svečano otvorenje novoizgrađenog reciklažnog dvorišta. Ovo je, uz ono u gradu Sinju, prvo reciklažno dvorište u Dalmatinskoj zagori. Odabrana lokacija je u gospodarskoj zoni Bani sjever, a u dvorište će bez naknade stanovnici Dugopolja moći odložiti sav zakonom propisani otpad.

Edukativne aktivnosti

Projekt reciklažnog dvorišta također predviđa i informativne i edukacijske aktivnosti usmjerene na korištenje reciklažnog dvorišta koje ćemo provoditi u suradnji s dječjim vrtićem, osnovnom školom i udrugom DAR – pojasnio je Perica Bosančić, načelnik općine Dugopolje. Općina Dugopolje, dodao je načelnik, je i u projektu za edukativne i informativne aktivnosti usmjerenom na reciklažu općenito, gdje je Dugopolje partner s gradom Solinom, te općinama Klis i Podstrana. Kroz projekt su osigurali 1,1 milijun kuna.

Načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić i njegova zamjenica Anita Marasović Rješenje problema mjesta djece u jaslicama i vrtiću u Dugopolju Općina će sufinancirati do 1000 kuna troškova za boravak u privatnim vrtićima

– Novac će se utrošiti na razne edukativne aktivnosti s ciljem upoznavanja stanovništva o održivom gospodarenju otpadom. Na natječaju za financiranje nabavke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada dobili smo bespovratnih 430.000 kuna. Slijedi nabava 900 spremnika za papir, 900 spremnika za plastiku i 400 vrtnih kompostarnika koje ćemo besplatno podijeliti stanovnicima općine. U studenom bi trebali početi s prikupljanjem otpada na kućnom pragu, gdje god je to moguće. To nam otvara mogućnosti dodatnog poticanja stanovništva na više recikliranja – dodaje Bosančić.

Tematske staze i dvorana

Splitsko-dalmatinska županija je s partnerima, Gradom Splitom, Kaštelima i Općinom Dugopolje dobila gotovo 20 milijuna kuna u sklopu projekta Skriveni habitati.

Općina Dugopolje će dijelom dobivenog novca, a riječ je o oko milijun kuna, izgraditi dvije tematske staze u podnožju Mosora, te opremiti edukacijsku dvoranu na stadionu Hrvatskih vitezova. Ujedno je općina na natječaju Ministarstva turizma dobila 160.000 kuna za uspostavu sustava javnih bicikala. Ugovor je potpisan, odabran isporučitelj opreme i vrlo skoro će javni bicikli biti postavljeni kod stadiona, ispred zgrade općine i kod špilje Vranjače kako bi ih građani mogli koristiti tijekom cijele godine i zdravije se kretati općinom – najavio je Perica Bosančić, načelnik Dugopolja.

Općina Dugopolje Institut za javne financije U godinu dana za transparentnost proračuna Dugopolje dobilo najvišu ocjenu. S nule su skočili na pet