Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
LAG Zagora i Dugopolje ugostili mlade i učili ih o filmu

Game of Stones okupio mlade

Mladi su tijekom svog boravka naučili pisati scenarij, snimati i montirati snimljeni materijal te ga prezentirati javnosti
1/3
Foto: LAG Zagora
Na području Dugopolja, Dicma, Klisa, Lećevice i Muća boravilo je 30 mladih u dobi od 18 do 30 godina iz pet država EU: Italije, Velike Britanije, Finske, Malte i Hrvatske

Puni pozitivnih dojmova u srcima, sklopljenim novim prijateljstvima i s mnoštvom snimljenog filmskog materijala otišlo je kućama 30-ak mladih Europljana koji su tjedan dana boravili u Dalmatinskoj zagori. Riječ je o sudionicima projekta razmjene mladih “Game of Stones” u periodu od 16. do 23. kolovoza 2018., koji je u splitskom zaleđu, na području Dugopolja, Dicma, Klisa, Lećevice i Muća, okupio ukupno 30 mladih u dobi od 18-30 godina iz pet europskih država: Italije, Velike Britanije, Finske, Malte i Hrvatske.

Blaženko Boban Razgovor sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom I dalje ću dosađivati ministru prometa

Neformalno učenje

Riječ je o projektu kojeg provodi Udruga Lokalna akcijska grupa Zagora, koja djeluje u ovih pet općina s ciljem osnaživanja ruralnog prostora i to prvenstveno osmišljavanjem projekata i povlačenjem novca za njihovu provedbu. 
Za jedan od takvih projekata namijenjen mladima sa svog područja, LAG Zagora je ostvario potporu Agencije za mobilnost I program EU u protuvrijednosti od 16.000 EUR za provedbu ERASMUS + projekta pod nazivom “Game of Stones” u travnju 2018. godine. Lokalna akcijska grupa Zagora sa sjedištem u Dugopolju, sa svojim partnerima na ovom projektu, udrugama: YOUth Connect iz Torina (Italije), The Yellow House iz Liverpoola (UK), LAG-om LEADER Sepra iz Hamine (Finske), TDM 2000 Malta iz Naxara (Malte) pripremala je projekt razmjene mladih od siječnja 2018. godine. 
Mladi su boraveći tjedan dana na području LAG-a Zagora stekli jedinstvena iskustva u međukulturalnom i višejezičnom okruženju.


– Metodama neformalnog učenja proširili su svoja osnovna znanja o načinu i modalitetima kreiranja kratkometražne forme filma i video-klipa – pojašnjava nam Marijana Botić Rogošić, voditeljica LAG-a Zagora. 


Svečana sjednica u povodu dana Staroga Grada na Hvaru, najstarijeg grada u Hrvatskoj Župan na Hvaru u povodu Dana Starog Grada i blagdana sv. Roka: Gradnju luksuznog resorta proglasit će strateškim projektom

Odabrane grupe koje se sastoje od 6 članova, podijeljene u međunarodne grupe tijekom boravka u zaleđu Splita upoznali su se s osnovnim temama iz filmske umjetnosti: povijesti nastanka sedme umjetnosti, osnovnim pojmovima vezanim za filmsku umjetnost, s osnovnim tehničkim pojmovima vezanim uz film i proces njegova stvaranja. Naučili su pisati scenarij, snimati te montirati snimani materijal te ga prezentirati javnosti. 
 Zajednička tema svim kratkometražnim filmovima koje su snimili bio je kamen kojim Dalmatinska Zagora obiluje.


– Mladi su se u svrhu izrade ovih filmova upoznali s prirodnim i kulturnim vrijednostima s područja LAG-a Zagora, osobito zaštićenom prirodnom baštinom u što spadaju Mosor, Kozjak i špilja Vranjača, potom kulturnom materijalnom baštinom te kulturnim dobrima Republike Hrvatske poput Kliške tvrđave, kao i nematerijalnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, ojkanjem i mediteranskom prehranom. Sve to ih se vrlo dojmilo i izabrali su neke od tih vrijednosti za teme svojih filmova – kazuje Marijana Botić Rogošić. 


Promocija Hrvatske

Naglašava kako je LAG Zagora, koja pokriva područja od 600-njak km2, na kojem živi 15.000 stanovnika, do sada osobit naglasak davao projektima održivog razvoja i povećanja kvalitete života na svom ruralnom području. Projekti od osobitog značaja za LAG Zagora su upravo projekti koji naglašavaju važnost ostanka i opstanka mladih na ovom području. Inkluzija mladih na području kulture, umjetnosti, sporta i gospodarstva, pri tom je od iznimne važanosti.


– Kako je upravo područje LAG-a Zagora kao i cijele Dalmatinske Zagore obilježeno snažnim razvojem ruralnog turizma posljednjih godina, stvorena je pretpostavka da se mladima iz Europe pokažu vrijednosti ovog prostora, ali da se i od mladih iz Europe dobije dojam kako nas oni vide i doživljavaju, te što možemo naučiti iz takve interakcije, a sve u svrhu kako bi mlade (i s područja LAG-a Zagora) potaknuli na afirmirano razmišljanje i djelovanje u svojoj sredini kroz njegovanje vrijednosti poput: otvorenosti, multikulturalnosti, tolerancije, dijaloga i suradnje – poručuje voditeljica LAG-a Zagora.

Sudionici projekta tvrde, vratit će se u Dalmaciju, kao turisti, a nema sumnje kako će u svojim državama promovirati ljepote i bogatstvo Hrvatske, odnosno Dalmatinske zagore. 

LAG Zagora Prilika za male poljoprivrednike Dugopolja, Klisa, Dicma, Lećevice i Muća LAG Zagora raspisuje natječaj i daje nepovratnih 165.000 eura Općina Dugopolje Institut za javne financije U godinu dana za transparentnost proračuna Dugopolje dobilo najvišu ocjenu. S nule su skočili na pet