Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan na Hvaru u povodu Dana Starog Grada i blagdana sv. Roka:

Gradnju luksuznog resorta proglasit će strateškim projektom

Svečana sjednica u povodu dana Staroga Grada na Hvaru, najstarijeg grada u Hrvatskoj
1/16
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Županija je sudjelovala u brojnim bitnim projektima i još će sudjelovati - rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

U povodu Dana Starog Grada i proslave blagdana sv. Roka, zaštitnika grada, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban nazočio je 16. kolovoza svečanoj sjednici Starog Grada, najstarijeg grada u Hrvatskoj.

Joško Stella Direktor Ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella Županija nastavlja s rekordima - u prvih sedam mjeseci pola milijuna noćenja

Na sjednici su bili i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnici Ante Pranić, Marija Balić, predsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, načelnik općine Rugvica Mato Čičak i drugi uvaženi gosti.

Nagrade zaslužnima

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Toni Lučić Lavčević. Prigodnim riječima prvi se obratio gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa. Govoreći o svom dosadašnjem radu, gradonačelnik stavio je naglasak na komunalnu infrastrukturu u koju se u posljednje vrijeme puno ulaže.

– Županija je sudjelovala u mnogim projektima od značaja za Stari Grad kao što su, primjerice, nova luka, sufinanciranje doma za starije i nemoćne, rekonstrukcija ulaza u Stari Grad. Ulaganja u prometnice otoka Hvara svakako će doprinijeti većem životnom standardu na otocima – naglasio je župan Blaženko Boban.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac svim mještanima je čestitala Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Roka.

Kako je u svibnju ove godine pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova ponovno osnovana Uprava za otoke, aktualna je izrada Zakon o otocima. Ovaj zakon će popratiti i dodatna proračunska aktivnost od 100 milijuna kuna. Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja za grupna, osobna i životna djela za 2018. godinu koja je uručio gradonačelnik Škarpa.

Turnir u balotama Dugi Rat Prvi “politički” turnir u Dugom Ratu Ima li u Dalmaciji išta tradicionalnije od balota?!

Milovanu Buchbergeru dodijeljena je Osobna nagrada Grada Staroga za iznimnu aktivnost na istraživanju i populariziranju povijesne baštine Staroga Grada. Frani Plančiću posmrtno je dodijeljena Nagrada za životno djelo i to za izniman doprinos i zalaganje za poticanje književnog stvaralaštva Staroga Grada. Udruzi Faros Z.B.O.R.S.Faros dodijeljena je Povelja zahvalnosti za izniman doprinos i višegodišnje zalaganje na zaštiti i promociji kulturnih i civilizacijskih vrijednosti Staroga Grada. Obitelji Franičević, Katici i Jakovu, dodijeljena je Osobna nagrada Grada Staroga Grada za izniman doprinos i višegodišnje nesebično djelovanje i pomoć osobama i djeci s posebnim potrebama Grada Staroga.

Toniju Tadiću dodijeljena je Povelja zahvalnosti zbog 25-godišnjeg glazbenog djelovanja u Faroskim kantadurima i doprinosa u očuvanju glazbene baštine. Srećku Deliću dodijeljena je Povelja zahvalnosti Grada Staroga Grada za izniman doprinos i višegodišnji volonterski rad u promicanju turističkih vrijednosti Staroga Grada.

Strateški projekt RH

Prije kraja svečane sjednice Starog Grada održano je potpisivanje Sporazuma za projekt “Hvar luxury resort”. Taj je projekt u postupku proglašenja strateškim projektom RH posebno važan za Splitsko-dalmatinsku županiju i Stari Grad. Splitsko–dalmatinska županija, Županijska uprava za ceste, Stari Grad i Brizenica d.o.o. sklopili su Okvirni sporazum o međusobnoj suradnji u vezi gradnje infrastrukturnih objekata i uređaja u funkciji TZ Široki Rat. Sporazumom se osigurava mogućnost za daljnja ulaganja Brizenice u obilaznicu te nastavak cijelog projekta. Brizenica d.o.o. u projekt obilaznica je već uložila bespovratna sredstva za cjelovitu projektnu dokumentaciju. 

Novo trajektno pristanište S pristupnom cestom na Solinama Otvoreno trajektno pristanište vrijedno 19 milijuna kuna