Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U Lipiku uz mala ulaganja riješili problem nedostatka smještaja

Napušteni objekt pretvorili u moderan hostel s 53 ležaja

Hostel je otvoren u kolovozu 2018., a već je u njemu boravilo više od 800 gostiju
1/4
Foto: Siniša Almaši
Zgrada u kojoj je hostel u državnom je vlasništvu, a Grad ju je dobio na 20 godina bez naknade

Objekt Bellevue u Lipiku, koji je godinama bio napušten, na temelju plana očuvanja tradicijske vrijednosti ustanove pretvoren je u moderan hostel s 53 ležaja. Zgrada u vlasništvu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koju je koristio Centar za pružanje usluga u zajednici, prestala je biti u funkciji 2014. godine zbog manjeg broja djece na smještaju te se od tada zgrada više nije koristila za smještaj djece.

Foto: Siniša Almaši

Iz Grada su predložili nadležnom ministarstvu da se zgrada smještena na idealnoj lokaciji u neposrednoj blizini Toplica Lipik prepusti njima na korištenje. U Ministarstvu su to prihvatili i objekt je dodijeljen Gradu na korištenje u trajanju od 20 godina bez naknade. Gradonačelnika Vinka Kasanu pitali smo zašto se Grad toliko založio da se objekt ponovno dovede u funkciju.

Doček dječje nove godine uz igru i zabavu U Lipiku organizirana dva dočeka nove 2019. godine Veliki i mali Lipičani uz pjesmu, ples i vatromet uplovili u novu

Konferencijska dvorana

– Poznato je da je Lipik turistički grad koji je prije rata imao znatne smještajne kapacitete. Imali smo prekrasan hotel s 320 ležaja, zatvorenim bazenom, saunama i najmodernijom tehnologijom za ono vrijeme, koji je u Domovinskom ratu 1991. godine izgorio. Dok nismo otvorili ovaj hostel, mi smo kao turističko mjesto sve to vrijeme bili svedeni na 14 kreveta, ne računajući toplice koje su više bolnica za specijalnu medicinsku rehabilitaciju – objašnjava gradonačelnik Kasana.

Foto: Matija Kulhavi

Zgrada na mjestu nekadašnjeg hotela pretvorena je zbog svog unutarnjeg rasporeda i tehničkih uvjeta u hostel Bellevue. Ležajevi u hostelu raspoređeni su po blokovima u sklopu kojih se nalaze zajednička kuhinja s boravkom, sanitarni čvorovi te mjesta za relaksaciju. Sobe su ugodne i prostrane. Kao posebna pogodnost boravka u Bellevueu ističe se mogućnost korištenja konferencijske dvorane u koju se može smjestiti više od 50 ljudi. Gostima su na raspolaganju besplatan parkirališni prostor, wi-fi, korištenje dječjeg igrališta te multimedijska oprema za održavanje programa. Također, hostel pruža mogućnost smještaja gostiju u raznim prilikama kao što su poslovna putovanja, obiteljska druženja, proslave svatova i slično. Tako je objekt u državnom vlasništvu koji je zbog višegodišnje nebrige već bio djelomično uništen uz mala ulaganja od samo pedesetak tisuća kuna spašen od propadanja.

Dan branitelja Lipika Dostojanstveno obilježen Dan branitelja i obljetnica oslobođenja U Lipiku je prije 27 godina poražena agresorska vojska

Povećanje broja ležaja

– Mi smo prije pet godina odlučili vratiti sve ono što je Lipik bio s obzirom na to da obnova u godinama nakon rata nije išla kako treba. U turizmu je najvažnije imati smještajne kapacitete na jednom mjestu, gdje se može smjestiti jedan autobus gostiju, a u našem Bellevueu to je moguće. O kvaliteti smještaja najbolje govore izvrsne ocjene koje gosti daju u svojim recenzijama – ističe Kasana

U hostelu su potrebna još poneka ulaganja, a u planu je i povećanje broja ležajeva na 100. Da za to zaista postoji potreba, pokazuje i statistika prema kojoj je broj noćenja, otkad je hostel u kolovozu prošle godine započeo s radom, do Nove godine već prešao 800. Nedavno je kupljena i nova oprema i objekt je svakim danom sve kvalitetniji. Grupe turista koje ne uspijevaju pronaći smještaj u toplicama dolaze u hostel u kojem ih očekuje odličan smještaj i povoljne cijene. Gradnja hostela velik je iskorak za turističko mjesto poput Lipika, u kojemu je nedostatak smještajnih kapaciteta desetljećima bio rak-rana.

Foto: Siniša Almaši

– Odluka da se zgrada koja je četiri godine bila prazna prenamijeni u hostel pokazala se kao pun pogodak. Imamo dosta gostiju, osobito stranaca, koji redom govore kako je smještaj doista na vrhunskoj razini. Plan nam je da ove ili sljedeće godine obogatimo punudu hostela dodatnim sadržajima kako bi gostima bilo što ugodnije – ističe voditeljica hostela Marica Melić.

Lipicanci Sljedeće godine gradit će se nova ergela Lipik Jedanaesta obljetnica povratka lipicanaca Lipički osnovci iz Zagreba su se vratili sa Zlatnom poveljom HRT-a Nagrađen višegodišnji vrijedan rad učenika i nastavnika Lipička osnovna škola ima najljepši vrt u Hrvatskoj