Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Nagrađen višegodišnji vrijedan rad učenika i nastavnika

Lipička osnovna škola ima najljepši vrt u Hrvatskoj

Lipički osnovci iz Zagreba su se vratili sa Zlatnom poveljom HRT-a
Foto: Lipički compas
Ovo priznanje je važno zato što su ga ostvarila djeca, kaže gradonačelnik Lipika Vinko Kasana

Osnovnoj školi Lipik dodijeljena je Zlatna povelja HRT-a za najljepši školski vrt u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, djeca iz učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Put prema ovom velikom priznanju Lipičani su započeli još 2014., kada su se prvi put prijavili na natječaj. Od tada intenzivno rade na uređenju školskog okoliša. Ideje su samo nicale, a sve je lakše kad su učenici i svi djelatnici uvijek spremni za akciju.

Božić u Lipiku Mirisi Božića u čarobnom parku s 300 tisuća lampica Lipičani pripremaju “najbožićniji” ugođaj u Slavoniji

– Uređenje vlastitog vrta pozitivno je utjecalo na osobni razvoj, zaštitu okoliša i društveno poduzetništvo. Učenici se raduju radnim akcijama, učenju na otvorenom, druženju i konzumaciji proizvoda koje su sami uzgojili. Cilj je da učenici stječu radne, ekološke i gospodarske navike, potiču marljivost, timski rad i poduzetnost – kazala je Klaudija Kovač, ravnateljica OŠ Lipik.

Malonogometni turnir Praznik malog nogometa u Lipiku Na Božićnom turniru nastupit će više od 50 momčadi

U vrtu koji su sama oblikovala i uredila, djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Osvojeno priznanje kruna je njihova vrijednog rada koja raduje, ali i obvezuje. Osim povelje, lipička škola nagrađena je i visokotlačnim čistačem, zastavom te novčanim iznosom od 10 tisuća kuna koji će, šuška se, biti utrošen u izlet učenika i nastavnika.

– Ovo priznanje je posebno važno zato što su ga ostvarila djeca. Grad u kojem učenici osnivaju zadruge i bave se proizvodnjom zdrave hrane i ekologijom ima svijetlu budućnost i perspektivu - istaknuo je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Lipik Medicinske sestre iz Lipika na međunarodnoj konferenciji U Japanu svjedočile o Domovinskom ratu