Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Medicinske sestre iz Lipika na međunarodnoj konferenciji

U Japanu svjedočile o Domovinskom ratu

Lipik
Foto: Lipički compas
Poziv na iduće kongrese i daljnje objavljivanje radova na tu temu dokaz je da u svijetu postoji interes za Domovinski rat i ulogu medicinske sestre u njemu

Nakon kongresa Europske udruge glavnih medicinskih sestara u Opatiji, Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata sa svojim se filmom “Neka se nikad ne zaboravi i ne dogodi” predstavilo i na 33. Međunarodnoj konferenciji o onkologiji i njezi oboljelih od raka u Tokiju. Film koji donosi svjedočanstva medicinskih sestara grada Lipika u Domovinskom ratu nastao je na inicijativu medicinskih sestara Ljerke Pavković i Mirjane Cahun uz pomoć Vlade Šurkalović Popaja, Mirčeta Manavskog i Foto Imaga.

Lipicanci Sljedeće godine gradit će se nova ergela Lipik Jedanaesta obljetnica povratka lipicanaca

Arhivske snimke skupljene su od ratnih snimatelja te isječaka iz televizijskih emisija. Skupljeni videomaterijali korišteni su i za pisanje povijesne dokumentacije za potrebe Grada Lipika. Izazov je bio prevelik da se ne prihvati. Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata dobilo je projekt od Grada Lipika u partnerstvu s Turističkom zajednicom. Zahvaljujući Ministarstvu branitelja i drugima koji su podržali projekt, uspjeli su otputovati u Japan i ondje prikazati tragediju grada Lipika, stradanje civila, nadnaravne napore branitelja, ljudske sudbine i sve ostale strahote koje može donijeti samo rat. Prikazali su agresiju na Hrvatsku, Domovinski rat i ulogu medicinskih sestara u njemu, uništavanje i ponovno dizanje grada Lipika.

27. godišnjica sjećanja na žrtve Široke Kule i okolnih mjesta 27. godišnjica sjećanja na žrtve Široke Kule i okolnih mjesta U znak sjećanja na nevine žrtve izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće

Poziv za sudjelovanje na idućim kongresima i daljnje istraživanje i objavljivanje radova na tu temu dokaz je da u svijetu postoji zainteresiranost za Domovinski rat i ulogu medicinske sestre u njemu. U kriznim stanjima kao što su ratovi, terorizam, poplave, požari i druge katastrofe stvara se potreba povećanog broja educiranih medicinskih sestara, a one koje su sudjelovale u Domovinskom ratu svojim iskustvom mogu pridonijeti toj edukaciji.

Lipik Aplikacija Virtualna šetnja po svim zgradama i prirodi Lipika