Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Sljedeće godine gradit će se nova ergela Lipik

Jedanaesta obljetnica povratka lipicanaca

Lipicanci
Foto: Lipički compas
Grad Lipik želi što bolje prezentirati lipicance i ergelu te u to ulaže dosta sredstava, o čemu svjedoči i silueta lipicanca u gradskom grbu – kaže gradonačelnik

Lipicanci iz ergele Lipik, oteti u kolovozu 1991., nakon 16 godina, dugih pregovora i peticije koju je provela udruga Lijepa naša, a koju su potpisale na tisuće ljudi iz Hrvatske i svijeta, vratili su se u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine. U povodu 11. obljetnice povratka 66 izgladnjelih i uplašenih lipicanaca iz Srbije, u krugu Državne ergele Lipik održana je proslava tog svijetlog trenutka novije lipičke povijesti.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ministar Goran Marić Svečano obilježen Dan grada Lipika Veća poslovna zona za nova radna mjesta

– U ergelu se svake godine sve više ulaže. Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tomislavu Tolušiću, ona će uskoro poprimiti novi izgled – rekao je Mirko Damjanović, ravnatelj Državne ergele Đakovo-Lipik.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuo je kako Grad Lipik želi što bolje prezentirati lipicance i ergelu te kako u to ulaže dosta sredstava, o čemu govori i silueta lipicanca u gradskom grbu.

– Prva asocijacija na sam spomen Lipika su lipicanci. Stoga ćemo u suradnji s Državnom ergelom Đakovo-Lipik i Ministarstvom poljoprivrede već sljedeće godine krenuti u gradnju nove, moderne ergele, koja će pružati puno više mogućnosti prvenstveno onima koji se bave konjičkim sportom i uzgojem konja – rekao je Kasana.

dan voćara U Lipiku održan peti i dosad najbolji Dan voćara Na jesenskom sajmu više od 50 izlagača

U prigodnom programu pred publikom su prvi put nastupali lipički lipicanci, najprije prikaznim programom jahača uz glazbu koji su izveli Franjo Vizner, Dario Čordaš i Dora Dević na grlima Allegra, Batosta i Trompeta, a potom plesom u paru koji su izveli Franjo Vizner i Dora Dević na grlima Allegra i Batosta pod mentorstvom trenerice i međunarodnog suca u dresurnom jahanju Ivane Ljubić.

Proslavu su organizirali ergela Lipik, Udruga Lijepa naša, koordinacija Grad Lipik – Prijatelj djece, dječji vrtić Kockica i mjesna osnovna škola. 

Posebno zanimanje očekuje se za Dan voćara u Lipiku 23. rujna Bogat program za Dan Grada Lipika Brojne manifestacije za sve uzraste i ukuse