Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Dostojanstveno obilježen Dan branitelja i obljetnica oslobođenja

U Lipiku je prije 27 godina poražena agresorska vojska

Dan branitelja Lipika
Foto: Lipički compas
Nakon više od 100 dana borbi, lipik je bio prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu

Dostojanstveno i svečano, kako i dolikuje, u Lipiku je obilježen Dan branitelja grada i 27. godišnjica oslobođenja od srpske agresije. Bilo je to vrijeme kad su Lipik i cijela Hrvatska svjedočili jednom od najsjajnijih događaja Domovinskog rata.

Nakon više od 100 dana krvavih borbi, brojnih žrtava, stradavanja i uništenja, Lipik je oslobođen i tako je postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu. Brojna izaslanstva položila su vijence i upalila lampione kod spomen-obilježja u Dobrovcu i Lipiku.

Božićna čarolija s 300.000 lampica u stoljetnom perivoju Čarolija u Lipiku U perivoju otvoren Božićni park s 300.000 lampica

– Naše pravo i obveza je sjećati se hrabrih branitelja. Domovinski rat i uspomenu na njega moramo čuvati i nikada zaboraviti – kazala je Mirjana Cahun iz Udruge branitelja Lipika 1991., dodavši kako je 6. prosinca 1991. dan kada je grad Lipik dočekao svoju slobodu i kada su branitelji dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema domovini.

Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Ante Katić kazao je da mu je čast biti u Lipiku jer je i sam sudionik Domovinskog rata, čestitavši pritom hrvatskim braniteljima Lipika njihov dan.

Gradonačelnik Lipika i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Vinko Kasana kazao je da se s ponosom prisjeća dana oslobođenja Grada Lipika.

Lipički osnovci iz Zagreba su se vratili sa Zlatnom poveljom HRT-a Nagrađen višegodišnji vrijedan rad učenika i nastavnika Lipička osnovna škola ima najljepši vrt u Hrvatskoj

– Tog smo dana pokazali i sebi i drugima da od žrtve možemo postati pobjednici. Danas je Lipik otvoren, multinacionalni grad i mi nastojimo stvoriti uvjete za dobrobit svih svojih građana - istaknuo je Kasana.

Na inicijativu pripadnika 104. brigade ZNG-a, potpisana je Povelja o prijateljstvu Varaždina i Lipika, a u multikulturalnom centru otvorena je izložba ratnih fotografija Lipika i radova učenika na temu “Rat u Lipiku”.

Lipicanci Sljedeće godine gradit će se nova ergela Lipik Jedanaesta obljetnica povratka lipicanaca Lipik Medicinske sestre iz Lipika na međunarodnoj konferenciji U Japanu svjedočile o Domovinskom ratu