Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Potvrđena ptičja gripa

U tijeku eutanazija 600 kokoši, pataka, gusaka i golubova kod Vinkovaca

Perad zaražena ptičjom gripom
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Vlasnik uginule peradi, čije se gospodarstvo nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke, nije se pridržavao Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske

Ministarstvo poljoprivrede Vlade RH izvijestilo je kako je u selu Mlaka, nedaleko od Vinkovaca, potvrđen virus influence ptica podtipa H5N8. Virus je utvrđen na gospodarstvu, koje se bavi uzgojem peradi, a kako navode iz ministarstva, eutanazija zaražene peradi je u tijeku.

Prema do sada utvrđenom stanju, vlasnik uginule peradi, čije se gospodarstvo nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke, nije se pridržavao Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske kojom je na cijelom području RH obvezno držanje peradi u zatvorenom. Iz ministarstva napominju kako će danas biti eutanazirana sva perad na zaraženom gospodarstvu, a riječ je o ukupno oko 600 kljunova kokoši, pataka, gusaka i golubova. 

Prekršajni postupak protiv vlasnika

Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići šest gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženog gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad.

- Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija. Zbog mogućeg kršenja Naredbe protiv vlasnika peradi bit će pokrenut prekršajni postupak, ili kazneni ako se bolest proširi na susjedna gospodarstva - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsjećaju i kako je influenca ptica (ptičja gripa) vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.