Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez potpisuju ugovor o financiranju osiguranja

Za nalete na divljač polica “teška” 25 mil. kuna

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Novac, koji je osiguran u okviru državnog proračuna, i to odlukom Vlade koja je donesena na sjednici 27. prosinca prošle godine, isplaćivat će se za štete nastale u razdoblju od 31. prosinca 2019. do 31. prosinca 2020. godine

Ako svojim automobilom ili drugim vozilom naletite na divljač, odsada će se moći lakše doći do naknade štete. Danas će, naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisati ugovor koji podrazumijeva financiranje police osiguranja u iznosu od 25 milijuna kuna. 

Karlovačka policija upozorava na sve veći broj naleta vozila na divljač Kritično je od 18 do 20 sati, kada se događa najviše nezgoda

Novac, koji je osiguran u okviru državnog proračuna, i to odlukom Vlade koja je donesena na sjednici 27. prosinca prošle godine, isplaćivat će se za štete nastale u razdoblju od 31. prosinca 2019. do 31. prosinca 2020. godine, a Ministarstvo poljoprivrede će ga doznačivati Hrvatskom lovačkom savezu u tri rate najkasnije 30 dana od dostavljanja urednog izvješća HLS-a.

Potpisivanjem ugovora između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza regulirat će se način utroška novca, na način da je Ministarstvo dužno pratiti utrošak sredstava koja će se doznačivati Hrvatskom lovačkom savezu. Dosad su se štete vezane uz nalijetanje vozila na divljač često rješavale na sudu, a presude bi najčešće završavale na štetu lovačkih društava koje gospodare područjem na kojem se nesreća dogodila. Sad će se, kažu u HLS-u, štete isplaćivati iz police osiguranja izrađene isključivo za tu namjenu. 

- Policom se osiguravaju vozači motornih vozila, koji će se, kada dođe do nesreće u kojoj nema prekršaja, javiti osiguravajućem društvu s kojim će se sklopiti ugovor te će ono isplatiti štetu i neće biti potrebno pokretati dugotrajne sudske procese – ističu u HLS-u.

Lovačka kućica Javni poziv Milijun kuna bespovratnih sredstava za uzgoj i zaštitu divljači i lovišta

Divljač u potrazi za hranom i skloništem, ističu u Ministarstvu, sve češće prilazi rubnim urbanim područjima i pojavljuje se na cestama gdje izazivaju prometne nesreće, koje su u porastu i zbog povećanja broja vozila na cestama i ubrzanog razvoja prometnica. Istovremeno, dodaju, osiguravajuća društva dosad su bila nezainteresirana za osiguranjem lovišta ili su određivala visoke premije osiguranja te su lovoovlaštenici odnosno lovačka društva bili dovedeni pred postupak likvidacije. 

– Kroz ovu policu osiguranja pomažemo lovoovlaštenicima tako da umjesto plaćanja šteta ulažu u unaprjeđenje lovnog gospodarstva i zaštitu divljači na području cijele Hrvatske – izjavila je nedavno ministrica Marija Vučković.