Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Prosvjed u Vukovaru

'Zbog ove odluke gradske vlasti ne znam hoću li uopće moći nastaviti studirati'

Prosvjed u Vukovaru
1/4
Foto: Branimir Bradarić
Odluka direktno pogađa oko 140 studenata koji su do sada mjesečnu autobusnu kartu plaćali 100 kuna, a sada će istu tu kartu plaćati 1200 kuna mjesečno

Na središnjem gradskom trgu u Vukovaru danas je održan prosvjed kojim je 50-ak građana izrazilo svoje nezadovoljstvo odlukom Grada Vukovara o prekidu sufinanciranja gradskog i međugradskog prijevoza za studente s prebivalištem u Vukovaru.

Ta odluka je obznanjena početkom listopada tako da je na prostorije autobusnog kolodvora zalijepljen natpis o tome. Odluka direktno pogađa oko 140 studenata koji su do sada mjesečnu autobusnu kartu plaćali 100 kuna, a sada će istu tu kartu plaćati 1200 kuna mjesečno.

- Želimo promijeniti ovu sramotnu odluku koja je po prvi put poslije 2009. donesena. Ta odluka će imati velike financijske posljedice za studente i njihove obitelji. Pitanje je koliko će njih radi toga biti u nemogućnosti nastaviti studirati - rekao je organizator prosvjeda Dejan Gemeri.

Dodao je kako je on predsjednik Foruma mladih vukovarskog SDP-a, ali i da je prosvjed organizirao kao fizička osoba kako bi se izbjeglo politikanstvo.

Obavijest pročitali na kolodvoru

Studentica četvrte godine financijske matematike u Osijeku Aleksandra Bijelić rekla je kako ovakva odluka gradskih vlasti rezultira i time da ne zna hoće li moći nastaviti dalje studirati.

- Nama i našim obiteljima je to puno značilo tako da sada više ne znamo kako ćemo dalje i hoćemo li uopće moći dalje nastaviti studiranje. Sporan je i način kako nam je to rečeno. Obavijest o tome pročitali smo na kolodvoru kada su predavanja već počela. Da nam je rečeno ranije, mogli smo se nekako pripremiti, probati osigurati dom ili nešto treće - rekla je Bijelić.

Saša Đapić, koji je pri kraju studiranja, rekao je kako je ovakva odluka licemjerna i da dolazi vrijeme da će studirati moći samo ona djeca čiji roditelji imaju novca da im sve plate.

-Tih tisuću i kusur kuna za nas je jako puno. Ne plaća se samo karta jer tu ima i niz drugih troškova koje treba platiti. Novca ima i treba ga samo pravilnijem raspodijeliti - rekao je Đapić.

Okupljeni prosvjednici nosili su transparente na kojima je pisalo "Dosta nam je da smo zadnja rupa na svirali", "Znanje je moć", "Dosta ulaganja u spomenike i beton, ulažite u mlade", "Nećemo fontane hoćemo karte"...