Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

20. obljetnica Sveučilišta – tradicija još od Kotruljevića i Boškovića

Dubrovnik zaslužuje svoje sveučilište zbog svog zemljopisnog, ali i geopolitičkog položaja i značaja, jer je čuvar hrvatske znanosti i državnosti na krajnjem jugu Lijepe Naše – poručio je župan Nikola Dobroslavić
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić primio je posebno priznanje koje je Sveučilište u Dubrovniku dodijelilo Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dubrovnik zasluženo ima svoje sveučilište. Zasluženo zbog svoje znanstvene tradicije koju nasljeduje od svojih velikana kakvi su bili Benedikt Kotruljević, Nikola Sagroević; znanstvenog diva Ruđera Boškovića – isusovca školovana u učilištu Collegium Rhagusinum, kome smo se nedavno još jednom odužili imenujući našu Zračnu luku njegovim imenom. Dubrovnik zaslužuje svoje sveučilište zbog svog zemljopisnog, ali i geopolitičkog položaja i značaja, jer je čuvar hrvatske znanosti i državnosti na krajnjem jugu Lijepe Naše – poručio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na svečanosti u povodu 20 godina Sveučilišta u Dubrovniku.

120 doktora znanosti

Okupljene su pozdravili i izaslanica predsjednika RH Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, predsjednik Rektorskog zbora profesor Dragan Ljutić i predsjednica Hrvatskog studentskog zbora i Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Antonela Đuraš. Istaknuli su značaj Sveučilišta u Dubrovniku, postignuća u posljednja dva desetljeća rada te brojne suradnje na projektima od kojih je posebno značajan Studentski dom.

– Danas se potrebno sjetiti svih onih koji su od prvih dana Sveučilišta u Dubrovniku marljivo skupljali i prenosili svoje znanje mlađima, odgajajući tako nove znanstvenike, nastavnike i stručnjake, izgrađujući bolje, naprednije i humanije društvo. Time su lokalnoj zajednici, ali i Hrvatskoj stvorili neprocjenjivo bogatstvo – naglasio je rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum.

Na Sveučilištu je u posljednjih 20 godina diplomiralo 6200 studenata. Danas Sveučilište ima više od 260 zaposlenika od čega je 120 doktora znanosti.

Uručena su i posebna priznanja: Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je primio državni tajnik Ivica Šušak, Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje je primio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, Gradu Dubrovniku koje je primio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, Međunarodnoj udruzi pomorskih učilišta (IAMU) koje je primio pročelnik Pomorskog odjela docent Srđan Vujičić, Kompaniji Seapeak Maritime (Glasgow) Limited koje je primio dugogodišnji zaposlenik kompanije Seapeak, zapovjednik na LNG brodovima, kapetan Nikola Zečević, Udruzi Stonski školjkari Ston koje je primila predsjednica te udruge Marija Radić, doktoru znanosti Zdravku Kedžu i Hrvatskom telekomu koje je primila stručnjakinja za upravljanje ponudama Nikolina Pejović.

Uručeno je i počasno priznanje professoru emeritusu Odjela za elektrotehniku i računarstvo Vedranu Batošu.

Rektorove nagrade

Za najbolja studentska znanstvena, stručna ili umjetnička ostvarenje uručene su Rektorove nagrade studentici diplomskog studija pomorstva Antoneli Đuraš, studentu diplomskog studija primijenjenog/poslovnog računarstva Martinu Kuzmanu, studentici diplomskog studija medija Ivani Hladilo, studentici diplomskog studija odnosa s javnostima Leonardi Tikvici, studentu diplomskog studija odnosa s javnostima Mauru Jermanu i doktorandima na poslijediplomskom doktorskom studiju poslovne ekonomije u digitalnom okruženju Dorotei Markasović i Matiji Fortuni.

TRAŽI se više pravnih jamstava kako bi se osigurala veća decentralizacija i potpuna uključenost lokalnih i regionalnih vlasti u osmišljavanje projekata kohezijske politike, njihovu provedbu i upravljanje dubrovačko-neretvanska županija Dobroslavić domaćin sastanka Kluba EPP-a u EU odboru regija ZDRAVSTVENA ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji energetskom obnovom ostvarit će znatne energetske uštede energetska obnova Odobreno više od 7 milijuna eura za dubrovačku bolnicu Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić Autocesta do Dubrovnika Bačić: Izdane su izmjene i dopune lokacijske dozvole