Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Dobroslavić domaćin sastanka Kluba EPP-a u EU odboru regija

TRAŽI se više pravnih jamstava kako bi se osigurala veća decentralizacija i potpuna uključenost lokalnih i regionalnih vlasti u osmišljavanje projekata kohezijske politike, njihovu provedbu i upravljanje
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Deseta obljetnica pristupanja Hrvatske EU obilježena je i skupom europučana u Dubrovniku. Govorili su o važnosti članstva za sela, gradove i regije

U povodu desete obljetnice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji članovi i članice Kluba EPP-a u Europskom odboru regija sastali su se u Dubrovniku kako bi istaknuli dodanu vrijednost članstva u Europskoj uniji za sela, gradove i regije.

Tom je prilikom održana i rasprava s nacionalnim i europskim čelnicima i čelnicama o budućnosti kohezijske politike, koja je, kako je istaknuto, mnogim područjima i stanovništvu Hrvatske donijela blagostanje i gospodarski razvitak.

Geblewicz, Weber, Plenković

Domaćin događanja bio je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan i član Kluba EPP-a u OR-u. Događanje je otvorio Olgierd Geblewicz, predsjednik Kluba EPP-a u OR-u i predsjednik Zapadnopomeranskog vojvodstva, te Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Skupu se obratio i Manfred Weber, predsjednik EPP-a i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, kao i Andrej Plenković, hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Na prvom panelu, na kojem je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske Branko Bačić, raspravljalo se o tome kako je Hrvatska iskoristila deset godina članstva u EU i o ulozi koju njezino članstvo može imati na zapadnom Balkanu. Panel je vodio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, a sudjelovao je i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Na drugom panelu, na kojem je sudjelovao Šime Erlić, hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Jan Olbrycht, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, Emil Boc, gradonačelnik Cluj-Napoce, predsjednik OR-ova povjerenstva COTER i izvjestitelj OR-a za budućnost kohezijske politike nakon 2027., raspravljalo se o budućnosti kohezijske politike nakon 2027. i njezinoj ulozi u osnaživanju i jačanju lokalnih zajednica.

Deklaracija iz Dubrovnika

Članovi i članice EPP-a u Odboru regija usvojili su Deklaraciju iz Dubrovnika kojom su obilježeni uspjesi postignuti u deset godina hrvatskog članstva i prilike stvorene za hrvatske građane i građanke, uz istodobno priznavanje iznimnog doprinosa Hrvatske oblikovanju politika EU. U deklaraciji se pozvalo na ponovno iskazivanje predanosti proširenju, posebno kad su posrijedi područja poput zapadnog Balkana.

Nadalje, članovi i članice zatražili su da se u budućim programskim razdobljima utvrdi više pravnih jamstava kako bi se osigurala veća decentralizacija i potpuna uključenost lokalnih i regionalnih vlasti u osmišljavanje projekata kohezijske politike, njihovu provedbu na terenu, kao i upravljanje tim projektima, u skladu s načelom supsidijarnosti.

Novi je ultrazvuk financirao Grad Korčula s dvije trećine iznosa, a ostatak Dubrovačko-neretvanska županija Dom zdravlja Korčula Novi uređaj za ultrazvuk abdomena i štitnjače Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić Autocesta do Dubrovnika Bačić: Izdane su izmjene i dopune lokacijske dozvole MEĐU PROJEKTIMA koji su završeni ili se provode župan Nikola Dobroslavić posebno je istaknuo novu školu u Cavtatu, komasaciju Konavoskog polja i brzu cesta od čvora Osojnik do Zračne luke Dubrovnik dubrovačko-neretvanska županija Župan na Danu Općine Konavle i potpisivanju ugovora za OŠ Cavtat