Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Župan na Danu Općine Konavle i potpisivanju ugovora za OŠ Cavtat

MEĐU PROJEKTIMA koji su završeni ili se provode župan Nikola Dobroslavić posebno je istaknuo novu školu u Cavtatu, komasaciju Konavoskog polja i brzu cesta od čvora Osojnik do Zračne luke Dubrovnik
1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Dobroslavić je i ovom prigodom poručio onima koji 'i dalje posežu za dubrovačkim velikanima i prostorima i ništa nisu naučili iz 90-ih da se okanu ćorava posla'

U povodu Dana Općine i 30. obljetnice osnutka Općine Konavle održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je nazočio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

– Zadovoljstvo je čuti što je napravljeno u Konavlima. Osim projekata koje je načelnik spomenuo ja ću istaknuti posebno tri. Drago mi je da u brojnim tim projektima sudjeluje i Županija, a provode se u suradnji s Vladom – to su nova škola u Cavtatu, komasacija Konavoskog polja i brza cesta od čvora Osojnik do Zračne luke Dubrovnik – rekao je župan Dobroslavić te dodao i kako je na nacionalnoj razini nabavka borbenih zrakoplova Rafale jasna poruka.

– Pogotovo onima koji i dalje posežu za dubrovačkim velikanima i prostorima i koji ništa nisu naučili iz 90-ih, a to je da se okanu ćorava posla i da nikad neće staviti ni nogu ni šapu na ovaj ili bilo koji drugi dio hrvatskog prostora – istaknuo je župan Dobroslavić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić naveo je najvažnije projekte.

– Dovršili smo izgradnju Vatrogasnog doma na Grudi, saniramo rivu u Cavtatu. Završena je kanalizacija u Moluntu s pročistačem kao i kanalizacija na Grudi, radi se poduzetnička zona u Čilipima. Ljetno kino u Cavtatu je završeno, samostan u Cavtatu se sanira, otvorena je knjižnica u Cavtatu. Tvrđava na Prevlaci ustupljena je Općini, tamo pripremamo otvaranje muzeja napravili smo puno dječjih igrališta kroz Konavle, komasacija Konavoskog polja je dobro odmakla, cesta Dubravka – Debeli brijeg – radovi su se intenzivirali, asfaltira se stotine kilometara nerazvrstanih cesta. Demografski smo u plusu, osnovali smo Zakladu Otac Ivan Fiorović, stipendiramo stotine studenata i učenika – naglasio je načelnik Lasić.

Okupljenima su se obratili i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, biskup dubrovački Roko Glasnović, kao i domaćini, načelnik Lasić i predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović.

Dodijeljene nagrade

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima. Akademik Luko Paljetak dobitnik je nagrade Općine Konavle za životno djelo. Nagrade Općine Konavle dobili su Stjepan Simović i Ante Delija, a Zahvalnice Općine Silvestra Mladošić, Nestor Nestorov, posmrtno Zlatko Hodžić-Bagi, dr. medicine Pavica Mijanović. U ime nagrađenih prisutnima se obratio dobitnik nagrade za životno djelo Luko Paljetak.

– Lijepo je osjećati ta dva osjećaja, imati u sebi. Mi smo zaista ponosni i čast nam je što smo uspjeli dobiti ovo priznanje – rekao je Paljetak te prisutnima objasnio kako njegovo prezime zapravo nije Paljetak kako se uobičajeno naglašava danas već s kratkim prvim "a" – Pajetak jer se u Konavlima slovo "l" često ne izgovara.

– Otac mi je bio s Poljica, majka iz Pridvorja, a mi ne kažemo polje, nego poje. Nisam puno vremena proveo u Konavlima, ali Konavle ne idu iz nas – rekao je Luko Paljetak.

U sklopu održavanja sjednice upriličeno je i svečano potpisivanje ugovora o financiranju nove zgrade Osnovne škole Cavtat, kao i sporazuma o partnerstvu.

Vrhunac karijere

Vrijednost ugovora, sukladno prije donesenoj Odluci o financiranju Ministarstva znanosti i obrazovanja, više je od 14 milijuna eura. Ugovor su potpisali ministar Radovan Fuchs i župan Nikola Dobroslavić, a sporazum o partnerstvu župan i općinski načelnik Božo Lasić.

– OŠ Cavtat je projekt koji je trajao više od deset godina, danas smo potpisali ugovor o financiranju. Hvala Vladi, ministrima, županu, svima koji su lobirali za ovaj projekt, županijskim službama, projektantima. Ovaj potpis danas me ispunjava na poseban način, osjećam se kako je ovo vrhunac moje karijere – kazao je načelnik Lasić.

Projekt nove zgrade OŠ Cavtat realizirat će se u dvije etape. Prva etapa podrazumijeva gradnju kolno-pješačke prometnice, građenje potpornih kaskadnih zidova te polaganje instalacija u trupu prometnice vodoopskrbnog cjevovoda, oborinske odvodnje, distributivna telekomunikacija, elektroinstalacija i javna rasvjeta. U drugoj fazi izgradit će se zgrada javne i društvene namjene koja se sastoji od zgrade škole s dvoranom. Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je u rujnu 2019. godine, za potrebe gradnje škole, prepustila Općini Konavle zemljište na Rajkovom dolu.

Ovo najveće svjetsko natjecanje bit će izlučno za nastup na Svjetskim igrama koje se 2025. održavaju u Kini Dogodine u Metkoviću Svjetsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu Ministarstvo zdravstva uvrstit će punkt pripravnosti u Korčuli u mrežu hitne medicine i sanitetskog prijevoza Zdravstvena zaštita Korčula u mreži hitne medicine IZGRADNJOM budućeg Centra Dubrovnik će dobiti dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi Županija i Grad Dubrovnik partneri u projektu Bespovratnih 6 milijuna eura za Centar za starije osobe