Izbornik
Naslovnica Županije
Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske

2162 učenika sudjelovalo na testiranju darovitosti u području prirodoslovlja

SUDJELOVALI su učenici četvrtog razreda iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Uz pomoć školskih koordinatora iz ukupno 79 osnovnoškolskih ustanova u ove dvije županije proveden je cjelokupni postupak testiranja

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske provodi aktivnost identifikacije učenika četvrtog razreda na darovitost u području prirodoslovlja, a u tomu sudjeluju ukupno 2162 učenika iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

Naime, uz pomoć školskih koordinatora iz ukupno 79 osnovnoškolskih ustanova u ove dvije županije proveden je cjelokupni postupak testiranja, koji obuhvaća prikupljanje podataka i dokumentacije, pripremu učitelja, roditelja i učenika za postupak identifikacije te sam postupak testiranja učenika. U testiranju se ne koriste klasični zadaci iz matematike, već zadaci koji omogućuju uočavanje potencijala učenika, njihove matematičke kreativnosti i načina rješavanja problema, pri čemu ponekad zaključak o potencijalnoj darovitosti iznenadi i samog učenika i njegova nastavnika, jer učenik inače nije zainteresiran, motiviran ili aktivan na nastavi matematike.

Rano uočavanje potencijalne darovitosti omogućuje i pravovremeno pružanje podrške cjelokupnom razvoju darovitog djeteta, zbog čega su prednosti ovog testiranja za svakog učenika nemjerljive. Identifikacijom potencijalno darovite djece obuhvaćaju se i oni učenici koji nisu iznimno daroviti u području, već imaju potencijala razvoj i rast, što je jako važno.

Testiranjem u ovoj dobi skreće se pozornost na identificirane učenike i potiče se njihova okolina na djelovanje koje će omogućiti rast potencijala. Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske priprema aktivnosti podrške učiteljima i roditeljima darovite djece. 

Dan Čakovca Šest dana slavlja s 50-ak manifestacija - koncerti, utrke, mjuzikl, biciklijada... KORISTIT će se za nastavu informatike, razrednu nastavu te za razne edukacije, konferencije i druge aktivnosti Prva digitalna učionica otvorena u sklopu bjelovarske 1. osnovne škole Laptopi, inovativne stolice, sustav za videokonferencije, pametna ploča, LCD monitori... Čistilica ima jednu od najvećih baterija u svojoj klasi koja korisnicima omogućava rad od gotovo osam sati bez napajanja Komunalno poduzeće odvaja se od fosilnih goriva Prva električna čistilica u potpunosti razvijena u Hrvatskoj