Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Spomendan na prvu žrtvu Domovinskog rata s područja Petrinje

29 godina od okrutnog ubojstva mlade Josipe Kožić

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Vijence su položili župan Ivo Žinić, umirovljeni general Marijan Mareković i Željka Josić

Župan Ivo Žinić je, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sudjelovao u obilježavanju spomendana na Josipu Kožić, prvu žrtvu iz Domovinskog rata s petrinjskog područja. Izaslanik predsjednika RH bio je umirovljeni general Marijan Mareković, a izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Josić.

Bespovratne potpore 41 milijun kuna za poduzetnike, općine, gradove, ustanove...

Obilježavanje je počelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Donjoj Budičini, a nastavljeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na mjestu na kojem je prije 29 godina, 1991., iz zasjede ubijena šesnaestogodišnja Josipa Kožić. Odlukom Gradskog vijeća Grada Petrinje 5. srpnja, dan kada je poginula Josipa Kožić, proglašen je spomendanom na prvu žrtvu Domovinskog rata s petrinjskog područja.

– Svake godine je obilježavanje posebno i svake godine se osjećamo jednako tužno. Ne prolazi, vrijeme to ne liječi – rekla je Josipina sestra Snježana.

PISMO edukacija Uručene nagrade najboljima za izradu videoigre šaha

– Prije 29 godina na ovom mjestu ubijena je mlada djevojka Josipa Kožić, prva žrtva. To je bio početak nečeg još strašnijeg, još tužnijeg na ovom području. Iznenadila nas je, sve stanovnike ovog kraja ta žrtva, način kako je to napravljeno, okrutno, iz zasjede je pucano na civilni automobil u kojemu je bila njezina sestra, njih troje. Nažalost, ona je ubijena. Doista je to tužan dan, još tužnije, nažalost, što za ovaj zločin, ali i sve zločine civilnih žrtava, nažalost nitko nije odgovarao. Nakon 29 godina teško je reći da će netko i odgovarati – istaknuo je Žinić.