Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
ZRINSKA GARDA ČAKOVEC NAJAVLJUJE SVEČANOST 4. LIPNJA

400. godišnjica rođenja Petra Zrinskog

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Spomenik posvećen oproštaju Petra Zrinskog i Frana Krste s Katarinom pred palačom Starog grada u Čakovcu

U spomen na 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog (6. lipnja 1621. - 30. travnja 1671.) Zrinska garda Čakovec organizira prigodni program kojim želi podsjetiti na tog važnog i zaslužnog člana obitelji Zrinski.

Županije obrtnicima sufinancira nastupe na sajmovima Najbolji omjer radnoaktivnih osoba i umirovljenika u državi

Bio je hrvatski ban, vojskovođa i pisac, istaknuo se u mnogim bitkama protiv Osmanlija, a u književnosti je poznat jer je s mađarskog jezika na hrvatski preveo djelo starijeg brata Nikole "Adrianskoga mora sirena". Zbog pobune protiv centralizma i apsolutizma habsburškog dvora bio je osuđen za izdaju te je pogubljen 30. travnja 1671. u Bečkom Novigradu zajedno sa Franom Krstom Frankopanom, navode u Zrinskoj gardi Čakovec. U javnosti je poznato i njegovo oproštajno pismo supruzi Katarini "Moje drago serce". Značajan je i zbog toga što je podupirao napore za stvaranjem zajedničkog hrvatskog književnog jezika kombinacijom štokavštine, kajkavštine i čakavštine.

Program povodom obljetnice rođenja Petra Zrinskog održat će se u petak 4. lipnja od 18 sati u Čakovcu. Zrinska garda Čakovec položit će cvijeće kod spomenika Petru Zrinskom u Ulici Ruđera Boškovića ispred sjedišta Međimurske županije, a zatim će se održati mimohod središtem grada do Trga Republike, gdje će gardisti održati kraći program.

NIJE BILO PRIGOVORA NA REZULTATE IZBORA Posavec: "Pred nama su veliki izazovi"

Za kraj programa najavljen je koncert ispred Centra za kulturu na kojem će nastupiti Dixieland band Čakovec, Ana Labazan Brajša i Jurica Kapun.

Petar Zrinski rođen je u Vrbovcu. S Anom Katarinom Frankopan oženio se 27. listopada 1641. godine. Nakon neuspjelog otpora apsolutizmu bečkog dvora, uhićen je sa šurjakom Franom Krstom Frankopanom i smaknut 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu. Njegovi posmrtni ostaci, kao i oni Frana Krste Frankopana, 1919. godine preneseni su u domovinu i pokopani u zagrebačkoj katedrali.