Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
dan grada samobora od 13. do 21. listopada

776. rođendan slavi se uz povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske

Foto: Grad Samobor
Postrojbe će sudjelovati u programu odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća u Parku Domovinske zahvalnosti u 9:30 sati

Povodom Dana grada Samobora i 170 godina osnivanja Samoborske narodne garde (1848. – 2018.) povijesna postrojba organizirat će 1. susret povijesnih postrojbi hrvatske vojske u Samoboru.

Pozivu se odazvalo 15 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a ukupno 72 osobe u povijesnim odorama svoga kraja uveličat će 776. rođendan Samobora.

20 godina Plemićke mladeži u šetnji su se pridružili i brojni prolaznici 20 godina Plemićke mladeži

Sudjeluju postrojbe: Ban Gašpar Alapić, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Počasna Sokolska garda Osijek, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Društvo poljičana Sveti Jure – Priko, Frankopanska garda Ogulin, Senjski uskoci , Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Zrinska garda Čakovec i Žumberački uskoci.

Postrojbe će sudjelovati u programu odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća u Parku Domovinske zahvalnosti u 9:30 sati, nakon čega će se uputiti u mimohod gradskim ulicama. 

Mimohod kreće u 10 sati iz Parka Domovinske zahvalnosti te prolazi Perkovčevom ulicom, Ulicom Ferka Ivanščaka, Šetalištem uz Mlinove, Ulicom Mirka Kleščića, a završava na Trgu kralja Tomislava gdje će predati prijavak gradonačelniku Samobora Kreši Beljaku.

In cultura veritas Projekt In cultura veritas Želimo razvijati našu baštinu

Za vrijeme mimohoda na snazi će biti privremena regulacija prometa te će doći do kraćih zastoja i povremenog zaustavljanja prometa do prolaska postrojbi. 

Gradonačelnik će potom u Gradskoj vijećnici ugostiti zapovjednike postrojbi i poželjeti im srdačnu dobrodošlicu te se na samom kraju programa u pratnji Samoborske narodne garde uputiti u zgradu Hrvatskog doma u kojoj u 11 sati počinje svečana sjednica Gradskog vijeća.

Zahvaljujemo članovima svih postrojbi koji će svojim dolaskom uveličati Dan grada, a građane pozivamo da ih podrže i uživaju u ovom jedinstvenom događaju u Samoboru.

Učiteljice Proslava u povodu Međunarodnog dana učitelja Hvala vam na vašem nesebičnom trudu!