Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

840 lampiona za djecu stradalu u Domovinskom ratu

OD LAMPIONA upaljenih u znak sjećanja na 84 djece poginule u Vukovaru na školskom parkiralištu nastao je obris Vukovarskog tornja
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić nazočili su prigodnom programu u Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači koji je škola, u suradnji s Udrugom specijalne jedinice policije RIS Kutina, priredila u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Djeca i nastavnice održali su prigodni program uz pjevanje i recitiranje pjesama posvećenih Domovinskom ratu i Vukovaru na pozornici koju je činila izložba njihovih radova.

– U školi učite o Domovinskom ratu, uči se o velikim vojskovođama o banu Jelačiću, kralju Tomislavu, Nikoli Šubiću Zrinskom, i često kažemo da su to najveći junaci u hrvatskoj povijesti. Svaki od njih pokušavao je na svoj način u svoje vrijeme postići ono što su postigli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, osigurali nam slobodu, neovisnost i demokraciju. I upravo su oni najveći junaci u našoj povijesti – rekao je župan Ivan Celjak.

Djeca su mogla i razgovarati s trojicom pripadnika Specijalne jedinice policije RIS Kutina Željkom Pačarekom, Davorom Šoštarićem i Alojzom Vončinom, koji su im prenijeli mali dio svojih ratnih sjećanja, naglasivši da im je glavna vodilja na ratnom putu bila ljubav za domovinu i budućnost djece u Hrvatskoj, za koju su mnogi hrvatski branitelji položili živote.

Nakon svečanog programa na školskom je parkiralištu od 840 bijelih lampiona, u znak sjećanja na 84 djece poginule u Vukovaru, formiran obris Vukovarskog tornja u prirodnoj veličini.

Župan Ivan Celjak dodijelio je 31 jednokratnu pomoć, a njihov je iznos 663,31 euro sisačko-moslavačka županija Dodijeljene jednokratne novčane potpore studentima PROJEKTOM će se proširiti toplovodna mreža i osigurati mogućnost priključivanja kućanstava na geotermalnu mrežu Druga radionica vezana uz projekt "Topusko pametni termalni grad – Top Thermal City" AKTIVIRANI su deseci neaktivnih linija i na taj način omogućena kvalitetniju prometnu povezanost, osobito ruralnih područja s urbanim središtima. sisačko-moslavačka županija Mjesečna karta od dva eura povećala broj putnika u autobusima