Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Dodijeljene jednokratne novčane potpore studentima

Župan Ivan Celjak dodijelio je 31 jednokratnu pomoć, a njihov je iznos 663,31 euro
1/3
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje još i učeničke i studentske stipendije tijekom redovnog školovanja, a ove akademske godine je 55 takvih stipendija

Sisačko-moslavačka županija drugu godinu zaredom dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć redovitim studentima koji imaju prebivalište u Sisačko-moslavačkoj županiji i koji upišu jedan od studija na području županije. Odluke redovitim studenticama i studentima koji su ove godine upisali prvu godinu studija na Metalurškom fakultetu u Sisku i Učiteljskom fakultetu u Petrinji uručio je župan Ivan Celjak. Riječ je o 31 jednokratnoj pomoći u iznosu 663,31 eura.

Rast broja studenata

– Ova mjera donosi dobre rezultate, sve je više studentica i studenata s područja naše županije na Učiteljskom fakultetu u Petrinji i Metalurškom fakultetu u Sisku. Cilj nam je zadržati naše učenike nakon završetka srednje škole na području naše županije. Ulažemo u intelektualni kapital, a naši su studenti upravo taj intelektualni kapital i na njima gradimo bolju budućnost – rekao je župan Celjak.

Osim jednokratne novčane pomoći, Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje i učeničke i studentske stipendije za cijelo vrijeme redovnog školovanja, a ove akademske godine bit će dodijeljeno 30 studentskih i 25 učeničkih stipendija.

– Njihove prijavnice trenutačno su u obradi i nakon obrade ukupno ćemo ove akademske godine dodijeliti 55 novih stipendija. Uključujući jednokratne potpore, ali i sve one stipendije koje smo prije dodijelili, Sisačko-moslavačka županija trenutačno stipendira 200 učenika i studenata, za što smo u proračunu izdvojili 260.000 eura – dodao je župan.

– Ovo je doista hvalevrijedna mjera Županije kojom se pokušava zaustaviti odljev mladih ljudi s područja naše županije – rekao je prodekan za poslovanje, studij i studente Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marko Badrić. I v.d. prodekana Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Nikola Mrvac istaknuo je kako je važno ulagati u studente.

– Zahvaljujem Sisačko-moslavačkoj županiji na projektima koje realizira i na ulaganju u studente, a Metalurški fakultet na to će pozitivno odgovoriti novim smjerovima, kao što su metalurško inženjerstvo u digitalnom društvu koji bi imao tri smjera – razvoj materijala za videoigre i interaktivne tehnologije, metalurgija 4.0 i 3D oblikovanje u metalurškom inženjerstvu – rekao je Mrvac.

Studenti zadovoljni

Studentica Učiteljskog fakulteta u Petrinji Petra Vinković, koja i živi u Petrinji, rekla je da će joj novčana potpora Županije itekako pomoći.

– Nas i dalje financiraju roditelji i ovo im je olakšica. Novac ću potrošiti na printanje skripti te za prehranu u menzi – rekla je studentica Petra.

PROJEKTOM će se proširiti toplovodna mreža i osigurati mogućnost priključivanja kućanstava na geotermalnu mrežu Druga radionica vezana uz projekt "Topusko pametni termalni grad – Top Thermal City" PODUZETNIČKI INKUBATOR Sisačko-moslavačke županije PISMO predstavio je svoje edukacije i nekoliko videoigara svojih korisnika Povratak Reboot Infogamera Poduzetnički gaming inkubator PISMO na sajmu AKTIVIRANI su deseci neaktivnih linija i na taj način omogućena kvalitetniju prometnu povezanost, osobito ruralnih područja s urbanim središtima. sisačko-moslavačka županija Mjesečna karta od dva eura povećala broj putnika u autobusima