Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Adriaclim: Na plažama postavljeni mjerni uređaji

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
U realnom vremenu pratiti mi­jene plime i oseke, visinu valova, tem­peraturu mora, vjetar, oborine i druge važne indikatore

U samoj završnici projekta Adriaclim predstavljena je Studija adaptacije i planiranja mjera za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena na području Općine Dubrovačko primorje, ali i druge projektne aktivnosti na pilot-područjima Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Instituta Ruđer Bošković.

Uređene plaže

U sklopu projekta Adriaclim u uvali Slano instalirana je specijalizirana oprema za mjerenje meteoroloških i hidroloških parametara. Mjerni uređaj će u realnom vremenu pratiti mi­jene plime i oseke, visinu valova, tem­peraturu mora, vjetar, oborine i druge indikatore. Dobiveni podaci će se upotrijebiti pri razvoju strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Uz Dubrovačko-neretvansku županiju projektni partner na pilot-području uvale Slano je i Institut Ruđer Bošković. Cilj projekta Adriaclim je unapređenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena na hrvatskoj i talijanskoj strani obale Jadranskog mora.

Uređene su plaže u uvali Slano radi podizanja svijesti lokalnog stanovništva o klimatskim promjenama. Na pet mikrolokacija duž uvale je postavljena nova urbana oprema poput solarnih klupa, solarnih tuševa, kabina za presvlačenje, koševa za recikliranje otpada, plutajuće zaštitne ograde, pristupnih skalica te je okoliš uređen autohtonim biljem. Ugovorena vrijednost opreme i uređenja je 744.387,50 HRK (sa PDV-om) te je ona dodijeljena Općini Dubrovačko primorje, a ugovor su potpisali župan Nikola Dobroslavić i načelnik Nikola Knežić.

Pregranična suradnja

U projektu, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske; Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustavova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner. Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i traje 42 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8,823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283.500,00 eura.

NA SVEČANOJ sjednici u Kazalištu Marina Držića uručene su nagrade za životno djelo, iznimna postignuća i za doprinos ugledu i promociji Županije Dubrovačko-neretvanska županija Plenković: ‘Županiju trebamo nastaviti cestovno povezivati’ helikopterska služba ZDRAVSTVENA SKRB U dvije godine 753 intervencije helikopterske službe Dubrovačko-neretvanska županija Ulaganja u otoke na nacionalnoj razini iz godine u godinu sve veća