Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Ulaganja u otoke na nacionalnoj razini iz godine u godinu sve veća

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Ministar Šime Erlić na sjednici Otočkog partnerstva u Korčuli za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije

U hotelu Liburna u Korčuli održana je sjednica Otočnog partnerstva za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj su, uz članove radne skupine, bili ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državna tajnica Spomenka Đurić, župan Nikola Dobroslavić, ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić te ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Teritorijalna strategija razvoja otoka izrađuje se kao dio Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine i jedan je od glavnih preduvjeta za provedbu Integriranog teritorijalnog programa na području sedam županija jadranske Hrvatske koje imaju otoke u okviru svog administrativnog područja. Postupak izrade dokumenta koordinira Regionalna agencija DUNEA u suradnji s Upravom za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Omotnica za otoke

Predstavnica Regionalne agencije DUNEA Gorana Margaretić prezentirala je prvi nacrt Teritorijalne strategije te istaknula da u nadolazećem razdoblju preostaje izrada cijelog dokumenta u suradnji s Otočnim partnerstvom.

Zamjenik župana Joško Cebalo, ujedno predsjednik Otočnog partnerstva, istaknuo je kako je, uz novi Zakon o otocima, uz redovite poticaje i ulaganja, proces izrade teritorijalnih strategija i posebna financijska omotnica namijenjena isključivo otocima, važan korak za daljnji napredak.

– Pred svima nama je jedan važan zadatak da u vrlo skorom vremenu usuglasimo i usvojimo strategiju razvoja naših otoka i tako usmjerimo i omogućimo ulaganja i njihov daljnji razvoj. Vjerujem da smo i mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na dobrom putu za povlačenje sredstava i ulaganja u one potrebe koje smo mi otočani prepoznali i koje ćemo prepoznati kao bitne – kazao je dožupan Joško Cebalo.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je konstantna ulaganja Županije u otoke i poluotok Pelješac.

– I s nacionalne razine imamo veliku podršku za razvoj projekata što je jako važno. Vjerujem u uspješan rad našeg otočnog partnerstva, kao i uspješnu provedbu svih daljnjih projekata – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Otočani kreiraju ciljeve

Ministar Šime Erlić ovom prilikom naglasio je da je Republika Hrvatska jedna od rijetkih država koja ima poseban zakon isključivo za otoke, a ulaganja u otoke na nacionalnoj razini iz godine u godinu sve su veća. Godina 2021. bila je rekordna, a kada budu gotove analize za 2022., mogla bi biti još bolja.

– Posebna otočna omotnica i ovaj proces koji sve naše obalne županije sada prolaze, a koji se odnosi na izradu strategija uistinu su jedan novi pristup. Zajedno kreiramo ciljana područja ulaganja s vama, članovima otočnih partnerstva, s otočanima i to je uistinu jedna nova i jako dobra priča – naglasio je Erlić.

Rekonstrukcija ceste i edukacijski centar Crvenog križa Župan Dobroslavić obišao radove u Općini Dubrovačko primorje Knežev dvor u Stonu imat će novu namjenu Ugovori s izvođačem na projektu interpretacijskog centra u Stonu Dubrovačko-neretvanska županija Prva brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu