Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska

"Advent" Varaždinu donio 37 posto više turista i 42 posto više noćenja

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U Varaždinu su tijekom prošle godine boravili turisti iz 68 zemalja, a najviše ih je bilo iz Njemačke, Poljske, Austrije, Italije i Slovenije

Za vrijeme manifestacije „Advent u Varaždinu“, od 29. studenoga 2019. do 6. siječnja 2020. godine, u Varaždinu je zabilježeno 37 posto više turista i 42 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Najljepši i najblještaviji u ovom dijelu Hrvatske Na Adventu gosti iz cijele Hrvatske

Direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth iznimno je zadovoljna brojkama. Kazala je da su zabilježeni dolasci turista iz 53 zemlje, najviše iz Južne Koreje, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije.

- To su podaci iz sustava eVisitor, a tim brojkama treba dodati i jednodnevne goste koji se ne prate u eVisitoru. Prema našoj procjeni, u gradu Varaždinu je tijekom Adventa boravilo oko 95 jednodnevnih grupa - dodala je Toth kazavši i da je zabilježen porast dolazaka slovenskih turista, nakon promocije manifestacije na slovenskom tržištu.

I turistički promet je povećan.

- Prema podacima Porezne uprave Varaždin od 29.11 do 31.12., s obzirom na to da nemamo još podatke za ovih šest dana u siječnju, ukupno je generiran turistički promet u iznosu od 121,7 milijuna kuna, što je jedan posto više nego prethodne godine - rekla je direktorica varaždinske gradske turističke zajednice.

Zadovoljan brojkama je i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, koji je kao pozitivno istaknuo prihvaćanje manifestacije ne samo od turista već i od građana, kao i širenje manifestacije na dvije nove ulice.

- Dobro je da imamo i jednodnevne grupe. Možda smo usmjereni na broj noćenja koji raste, ali i jednodnevne grupe su dobar pokazatelj osobito za grad koji je zbog svog položaja u odnosu na Zagreb orijentiran na jednodnevne grupe ili eventualno jedno noćenje - rekao je Čehok.

Tehnološki park Varaždin Tehnološki park Varaždin Gradi se prostor za 50 tvrtki s 350 do 400 zaposlenih

Gradonačelnik je dodao da će se još više poraditi na uključivanja drugih gradskih institucija u program „Adventa u Varaždinu“, poput muzeja i galerija.

Nezadovoljan je i odnosom inspekcija Porezne uprave i Carine, rekavši da su dolazile po 3-4 puta, što je slučaj i na drugoj varaždinskoj manifestaciji, Špancirfestu, dok se, prema njegovim riječima, takva „represija“ ne provodi u drugim dijelovima Hrvatske, osobito na Jadranu.

- Puno ljudi mi se žalilo. Neke stvari s državom moramo vidjeti, normalno da moraju raditi svoj posao, ali jednako za sve. Čini mi se da se strogoća trenira samo na sjeveru Hrvatske - kazao je gradonačelnik Čehok.

„Advent u Varaždinu“ organizira Turistička zajednica s Gradskom tržnicom i agencijama Show Concept i PR Lady. Odlučeno je da se „Ledena čarolija“ na Starom gradu, s klizalištem i ledenim toboganom, produži do 19. siječnja. Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je da je već sada veći broj prodanih ulaznica.

- Za klizalište imamo prodanih više od 27 tisuća ulaznica te za spuštanje niz ledeni tobogan više od 30 tisuća. Zadovoljni smo, a i lokacija uz Stari grad pokazala se odličnom - rekao je Ciglar.

Direktorica Turističke zajednice grada Varaždina na kraju je dodala i ukupne turističke brojke za 2019. godinu, koje su pozitivne.

Varaždin Turistička atrakcija u Varaždinu Husari i Purgari zajedno će predstavljati barokni grad

- Prema podacima iz eVisitora u Varaždinu su prošle godine ostvarena 39.032 dolaska, što je 15 posto više nego 2018. te 78.828 noćenja, što je 11 posto više - rekla je Toth i dodala da su dolasci domaćih turista povećani za 10 posto i noćenja za 19 posto, a dolasci stranih turista za 19 posto i noćenja za 7 posto.

U Varaždinu su tijekom prošle godine boravili turisti iz 68 zemalja, a najviše ih je bilo iz Njemačke, Poljske, Austrije, Italije i Slovenije.