Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Potpisani ugovori od 266,5 milijuna kuna

Aglomeracija Slatina – vodoopskrba za novih 1748, odvodnja za 4998 korisnika

Foto: Mihaela Feldi
Ulaganja u vrijednosti većoj od 260 milijuna kuna sigurno će dovesti do novih zapošljavanja, ističe gradonačelnik Ostrošić

Nedavno su u Zagrebu potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o financiranju za poboljšanje vodnokomunalnih infrastruktura aglomeracija Slatina, Križevci i Karlovac - Duga Resa, vrijedni ukupno milijardu kuna.

Hrabro skrbe o 118 starijih i nemoćnih

Novac iz EU

Ugovore za sredstva EU za projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina potpisali su ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Denis Ostrošić i direktor Komrada Mato Miličić. Projekt je vrijedan 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna, od čega 152,5 milijuna kuna čini bespovratni novac EU.

Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna).

Aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna Dosad izvedeno 4000 priključaka

Sagradit će se i rekonstruirati sustavi vodoopskrbe i odvodnje kao i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Slatina, što će omogućiti priključivanje novih korisnika te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu. Postotak priključenosti na sustav vodoopskrbe iznosi 87%, što trenutačno obuhvaća 10.435 stanovnika, a projektom se planira povećanje priključenosti na 100%, odnosno 12.183 stanovnika, što konkretno znači i 1748 novih korisnika.

Najvredniji projekt dosad

Također, ulaganja u sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućit će priključenost stanovništva na sustav odvodnje s postojećih 56% ili 6747 stanovnika na 98%, odnosno 11.745 stanovnika, tj. 4998 novih korisnika.

Grad Slatina pomaže prijateljskoj Općini Murter Poklonili im zaštitnu opremu od 15.000 kn

– Riječ je o sveobuhvatnom i dosad najvrednijem projektu na području grada Slatine. Ulaganja više od 260 milijuna kuna sigurno će dovesti do novih zapošljavanja i oporavka gospodarstva, a u konačnici, što je i naš glavni cilj, na dobitku će biti krajnji korisnici cjelokupnog sustava vodoopskrbe i odvodnje – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić. Radovi bi trebali početi na jesen, a završiti u kolovozu 2023.