Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Raskinuti ugovori sa slovenskim tvrtkama

Aglomeracija vrijedna 688 milijuna kuna ide dalje, a cijena vode neće se povećavati

Direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Gradonačelnik Čehok pozvao je domaće tvrtke da se prijave za milijunske poslove

Direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić najavio je nastavak projekta aglomeracije vrijednog 688 milijuna kuna, i to bez penalizacije. Sporazumno su, naime, raskinuti ugovori s dosadašnjim izvođačima iz Slovenije, Kolektor kolingom i Cestnim podjetjem Ptuj. Novi natječaji su u tijeku, a prema najavama, projekt bi trebao biti završen u predviđenim rokovima do 2023. godine.

Varaždin Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina: 'Prosvjednike ne zanima smeće, nego smjena vlasti'

Čehok pohvalio Varkom

– Zbog neodgovorne politike Aglomeracija Varaždin je došla u pitanje, a zbog nje bi stala i aglomeracija u cijeloj Hrvatskoj. Otklonili smo sve sumnje, bili smo u bezizglednoj, a sada smo u odličnoj situaciji – rekao je gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok na konferenciji za novinare, pohvalivši upravu Varkoma.

Varkom je, smatra Čehok, najbolja komunalna tvrtka u Hrvatskoj. Pozvao je domaće tvrtke da se jave za milijunske poslove gradnje kanalizacijske mreže. U tijeku je i natječaj za završetak radova na varaždinskom pročistaču i aglomeraciju u Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinskim Toplicama. Pred Varkomom je, rečeno je, posao vrijedan 922 milijuna kuna. Kako bi projekt aglomeracije mogao započeti i u Ludbregu, Varkom je bez naknade preuzeo ludbrešku komunalnu tvrtku Odvodnja d.o.o. s temeljnim kapitalom od šest milijuna kuna, pet zaposlenih i 1400 korisnika.

Damir Habijan Varaždin 'Sudski spor mogao bi trajati i do deset godina'

Pripajanje te tvrtke s godišnjim prihodom od oko 1,2 milijuna kuna predviđeno je za početak srpnja ove godine. Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić ističe da to preuzimanje Ludbregu jamči kvalitetu usluge i ulazak u projekt aglomeracije. Prema riječima direktora Bunića, Varkom je prošle godine ostvario 1,5 milijuna kuna dobiti, tri do četiri puta više nego 2017. Tvrtka ima 267 zaposlenika, dvadesetak manje nego na početku prošle godine. Zapošljava se desetak novih radnika, i to isključivo u operativi.

Opet se otvaraju bazeni

Inače, potrošnja vode iznosila je prošle godine 6,3 milijuna prostornih metara, što je na razini potrošnje iz 2017. Poslovanje tvrtke kćeri Aquatehnike je, ocijenio je Bunić, stabilizirano, isplaćeno je osam milijuna kuna dugova dobavljačima i 6,5 milijuna kuna obveza radnicima.

Provodi se restrukturiranje, sačuvane su poslovne zgrade i oko 65.000 četvornih metara zemljišta vrijednosti između osam i deset milijuna kuna. U ovoj godini očekuje se pripajanje matičnoj tvrtki. Pred Varkomom je investicijski ciklus od 50 milijuna kuna, ne uključujući aglomeraciju. Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Varaždinu vrijedni oko 12 milijuna kuna, a dravski bazeni, koji su proradili prošle godine na zadovoljstvo brojnih građana, ponovo će biti otvoreni 1. svibnja. Za građane je najvažnije da se cijene vodnih usluga neće mijenjati, iako je posljednja korekcija cijena bila još 2011. godine. To je, kazao je Bunić, rezultat mjera štednje i restrukturiranja.

grad u globalnom pokretu Varaždinci 
će prvi put u povijesti na 
24 sata 'hakirati' klimu U Parku mladih položen je temeljni kamen za park površine 400 četvornih metara Varaždin ima priliku dobiti olimijskog prvaka, mladog vozača BMX-a Marina Ranteša Gradi se drugi najveći skate park u Hrvatskoj