Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
grad u globalnom pokretu

Varaždinci 
će prvi put u povijesti na 
24 sata 'hakirati' klimu

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Negativan utjecaj klimatskih promjena danas je svima vidljiv, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i pozvao na sudjelovanje

Grad Varaždin će se prvi put, kao jedan od stotinjak gradova u svijetu, uključiti u projekt Climathon i 26. listopada na 24 sata "hakirati" klimu. Svi će ti gradovi imati jedan cilj – ublažiti klimatske promjene.

Projekt su predstavili zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, dr. Aleksandra Anić-Vučinić, izvanredna profesorica na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu i predstavnica organizatora globalnog pokreta Climathon te Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka.

Varaždin Izložba povodom 100. obljetnice 1. hrvatske poštanske marke

Grad Varaždin podupire takve ideje kakvih je proteklih godina bilo premalo, rekao je Z. Avar i dodao da su uključili i Tehnološki park sa simboličnom nagradom od mjesec dana mentorstva najboljem sudioniku.

Tema bitna za sve

– Negativan utjecaj klimatskih promjena danas je svima vidljiv – rekao je i istaknuo da Grad ima projekt kotlovnica kojim bi se smanjio utjecaj na klimu manjom emisijom ugljikova dioksida.

– Na Climathonu će se, osim studenata i stručnih osoba koje se bave isključivo tim područjem, uključiti i tvrtke i građani koji imaju dobre poduzetničke ideje koje se mogu pretvoriti u uspješan biznis. Želimo senzibilizirati javnost za tu temu koja utječe na sve nas i bitna je za razvoj grada, županije, pa i države u konačnici, te osvijestiti građane da nismo sami za sebe i da naše ponašanje u okolišu ima globalni utjecaj – rekao je Z. Avar.

Kapaciteti već popunjeni Početkom godine izgradnja 4000 četvornih metara Tehnološkog parka

Climathon će početi 26. listopada na Geotehničkom fakultetu u organizaciji konzorcija Climate KIC Hub Hrvatska – Geotehnički fakultet Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Impact Hub Zagreb i Mreža znanja, uz podršku Grada Varaždina. Istodobno će se događati u 115 gradova diljem svijeta, trajat će 24 sata i završiti u palači Herzer 27. listopada u 15 sati javnom prezentacijom rješenja timova koji će u ta 24 sata kroz kreativne radionice "hakirati" problem u svom gradu.

Tri najbolja tima osvajaju nagrade.

To je, rečeno je, i odlična promocija za Varaždin koji konkurira i za Prijestolnicu mladih 2021. Grad je za temu klimatskog izazova kojim će se baviti natjecatelji odabrao gospodarenje otpadom. Postavljen je izazov kako poboljšati odvojeno prikupljanje otpada a da se poveća volumen materijala koji kruže u lokalnom gospodarstvu. – Želimo poboljšati gospodarenje otpadnim tekstilom, plastikom i drugim materijalima za efikasnije kruženje otpadnih materijala kao resursa za grad i građane – pojašnjeno je.

Nova komunalna usluga Varaždinci prvi u Hrvatskoj dobivaju – kante za pelene

Riješite izazov!

Na sudjelovanje u Climathonu pozivaju se studenti, istraživači, dizajneri, programeri, poduzetnici koji će s mentorima raditi na inovativnim i kreativnim rješenjima za postavljeni izazov u gradu Varaždinu. – Prijavite se na besplatni Climathon u Varaždinu i riješite izazov svoga grada – poručuju organizatori.