Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždin

Izložba povodom 100. obljetnice 1. hrvatske poštanske marke

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
- Za ovaj je grad ovo zaista velika manifestacija, s obzirom na to da ćemo pokazati filatelističke izloške u svim filatelističkim kategorijama, a pokazat ćemo i filatelističku literaturu

Povodom 100. obljetnice puštanja u opticaj prve hrvatske poštanske marke te obilježavanja 40 godina postojanja Saveza Alpe-Jadran, u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu u četvrtak je svečano otvorena međunarodna filatelistička izložba "Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin". 

Izložbu je organizirao Hrvatski saveza filatelista u suradnji s Varaždinskom županijom, Gradom Varaždinom i Hrvatskom poštom, dok je pokrovitelj predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Nakon Splita, Zagreba i Opatije, Varaždin je četvrti grad u Hrvatskoj koji je ugostio izložbu Alpe-Jadran.

Kapaciteti već popunjeni Početkom godine izgradnja 4000 četvornih metara Tehnološkog parka

"Za ovaj je grad ovo zaista velika manifestacija, s obzirom na to da ćemo pokazati filatelističke izloške u svim filatelističkim kategorijama, a pokazat ćemo i filatelističku literaturu. Varaždin je zbog ove izložbe dosad već posjetilo puno inozemnih gostiju, a najveći se 'bum' očekuje tijekom vikenda, stoga smatram da je ovo pun pogodak za grad Varaždin, Varaždinsku županiju i Hrvatski savez filatelista“, rekao je predsjednik Hrvatskog saveza filatelista Nenad Rogina.

Na izložbi sudjeluje sedam država članica Saveza Alpe-Jadran, a to su Švicarska, Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska, dok su gosti izložbe Česi koji također ove godine slave 100. obljetnicu izdavanja svojih prvih maraka.

U obnovljenoj Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK izloženo je ukupno 76 natjecateljskih izložaka koji se bore za određene nagrade, dok u predvorju kazališta posjetitelji mogu razgledati nenatjecateljske izloške koji prikazuju određenu poštansku povijest, i to ne samo kroz filateliju, već i kroz ostale povijesne dokumente.

Nova komunalna usluga Varaždinci prvi u Hrvatskoj dobivaju – kante za pelene

Među njima je izložak Željka Pintarića koji prikazuje prvu filatelističku izložbu u Varaždinu održanu 1937. godine, dok su službene izloške donijele Hrvatska pošta i Hrvatska pošta Mostar.

Uz saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, otvorenju izložbe nazočili su varaždinski župan Radimir Čačić i njegov zamjenik Tomislav Paljak, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te brojni uglednici iz grada i županije.

Za izložbu "Alpe-Jadran Fila 2018. Varaždin“, koja će trajati do nedjelje, 21. listopada, Hrvatska pošta je izdala prigodnu dopisnicu koja se može kupiti samo u glavnom poštanskom uredu u Varaždinu, a svaki dan izložbe bit će filatelistički obilježen prigodnim poštanskim žigovima. U predvorju HNK postavljen je informativni štand Poštanske uprave Njemačke, pa posjetitelji mogu nabaviti njemačke marke po nominalnoj cijeni.

Varaždin Akademija za poduzetništvo 'Svi zajedno potrudit ćemo se od Varaždina napraviti grad koji uči'