Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
vrijedna donacija

Akademski slikar Anton Cetin Gradu Čazmi daruje još 20 umjetnina

Anton Cetin
Foto: Grad Čazma
Ovo je druga vrijedna donacija u dvije godine, s obzirom da je 2018. Anton Cetin darovao Gradu Čazmi slike različitih poznatih autora iz svoje privatne zbirke

Anton Cetin, hrvatski umjetnik koji više od 50 godina živi i stvara u Kanadi, darovao je Gradu Čazmi 20 svojih radova nastalih u razdoblju od 1969. do 2015. godine, kojima će se obogatiti fond Galerije Anton Cetin u Čazmi.

Natječaj Turističke zajednice Izabrana najljepša okućnica u Čazmi

Tim će se povodom prirediti izložba u prostorima Galerije, predviđena za 2021. godinu, u povodu 20. godišnjice Galerije. Ovo je druga vrijedna donacija u dvije godine, s obzirom da je 2018. Anton Cetin darovao Gradu Čazmi slike različitih poznatih autora iz svoje privatne zbirke, izvijestili su iz Grada Čazme.

Anton Cetín rođen je 1936. u Bojani. Od 1954. do 1959. pohađao je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel za slikarstvo, u Zagrebu gdje je i diplomirao. Od 1959. do 1964. studirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao. Tijekom pohađanja Škole i Akademije, radio je kao ilustrator u raznim zagrebačkim izdavačkim kućama. Od 1966. do 1968. živio je i radio u Parizu kao slikar i grafičar te kao ilustrator J. M. Rabec i izdavačke kuće Larousse (Planètes et Satellites: mondes de l’espace). Od 1968. živi i radi u Torontu u Kanadi kao samostalni umjetnik. Održao je 160 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u cijelom svijetu.

Projekt „U igri i učenju zajedno” u Čazmi Društveni dom postaje školska sportska dvorana

Objavio je svoju prvu zbirku grafika Eva i Mjesec; 1987. godine objavljeni su njegovi crteži Zloglasne ptice s pjesmom Vinka Grubišića Bitarion; a 1988. objavio je zbirku grafika Amerika Croatan America, s pjesmom hrvatskog pisca Stjepana Šešelja. Za svoj je rad primio nekoliko nagrada i priznanja. U Gradu Čazmi otvorena je i Galerija Anton Cetín, sa stalnim postavom njegovih djela. Njegovi radovi nalaze se muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u mnogim zemljama svijeta.