Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Sve snažniji razvoj kulture u Đakovu, potvrda i 12. Dioniz

Đakovo ponovno kao europsko središte kazališne mladeži

1/2
Foto: Maja Muškić
Ministarstvo je za kulturu u Đakovu u 2019. izdvojilo 1,2 milijuna kuna

Grad Đakovo na kulturnoj sceni poprima sve ozbiljniju ulogu. Reprezentativan je primjer za to netom završeni 12. Međunarodni festival kazališnih akademija "Dioniz", a da se grad kulturno razvija i u kulturu sve više ulaže, potvrdio je i nedavni posjet resorne ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Marin Mandarić Počela predaja zahtjeva Uskrsnice od 200 kn umirovljenicima, nezaposlenim braniteljima...

Više od stotinu studenata provelo je pet dana u Đakovu, a grad je od 27. do 31. ožujka, za trajanja Dioniza, bio europsko središte kazališne mladeži. Nastupile su kazališne akademije iz Lođa, Freiburga, Linza, Novog Sada, Splita, Zagreba i Osijeka. Odigrano je sedam kazališnih predstava, ali i održan je niz radionica, performansa te okrugli stol o fizičkom teatru.

Muzeju 250.000 kuna

Titulu pobjednika iz Đakova ponijela je Akademija Freiburger Schauspielschule, s predstavom "Životinjska farma".

Generalni pokrovitelj 12. Dioniza bilo je Ministarstvo kulture. A ministrica kulture Obuljen Koržinek nekoliko dana prije posjetila je Đakovo. Gradonačelnik Marin Mandarić i suradnici upoznali su je s djelovanjem Grada na području kulture. Rečeno je da je Grad Đakovo ove godine Programom javnih potreba u kulturi od Ministarstva povukao 250.000 kuna, dok je Gradska knjižnica i čitaonica prijavila deset projekata, od kojih je odobreno sedam s ukupnim iznosom od 119.000 kuna.

Centru za kulturu za opremanje odobreno je 100.000 kuna, a Muzeju Đakovštine Ministarstvo je odobrilo 250.000 kuna za gradnju muzejskog dizala. Ministrici je predstavljen i projekt Grad skulpture.

Đakovo Ministar državne imovine Goran Marić posjetio Đakovo Država na Grad prenijela tri zemljišta - boćalište u Kuševcu, igralište u Đakovu i teren NK u Đurđancima

Gradonačelnik Mandarić govorio je o potrebi većeg i primjerenijeg prostora za djelovanje gradske knjižnice i čitaonice, na što je ministrica rekla da će Grad imati podršku Ministarstva u tom, ali i drugim projektima.

Među ostalim potrebama u kulturi govorilo se o izgradnji glazbene škole, centru kreativnih industrija, organizaciji Heiblovih dana te ulaganjima u kazalište, likovnu umjetnost, književnost, film i glazbu.

Foto: Maja Muškić

Knjige kao poklon

Ministrica je navela da je Ministarstvo ove godine na području kulture za Đakovo izdvojilo 1,2 milijuna kuna. Donijela je i stotinjak knjiga kao poklon Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Ministrica se sastala i s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem. Govorili su o projektu "Život i djelo Josipa Jurja Strossmayera" koji je u fazi pripreme projektne dokumentacije. Ministarstvo će ga, rekla je ministrica, potpuno podržati i staviti u prioritetne projekte u sljedećoj financijskoj perspektivi za fondove EU.

Ministarstvo već sada prepoznaje velika ulaganja Nadbiskupije u očuvanje kulturne baštine pa tako sufinancira rekonstrukciju orgulja iz katedrale i osječke konkatedrale. 

Komunalni i prometni redari Đakovo ustrojilo prometno redarstvo Komunalni i prometni redari od sada su u službenim plavim odorama