Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Izložba o skladatelju

Andrić je potaknuo mlade da krenu stazama glazbe

Foto: Gradski muzej Požega
Izložba je zajednički projekt požeškog Gradskog muzeja i Glazbene škole

U požeškoj Glazbenoj školi otvorena je izložba Maje Žebčević Matić “Pod požeškim brdima” posvećena skladatelju i skupljaču pučkih napjeva dr. Josipu Andriću, koji je upravo u Požegi skladao svoje prve kompozicije.

Sudionici Erasmus+ projekta TESLA na prijmu kod Puljašića “Cilj EU je da se mladi povezuju i da jedni od drugih učimo vještine”

Od samih početaka Andrić je zagovarao tamburu kao instrument iznimnih glazbenih dosega, promovirajući ideju o tamburaškoj filharmoniji. Zahvaljujući njemu sačuvano je više od 500 pučkih napjeva iz cijele Požeštine. Izložbom posvećenoj 125. obljetnici njegova rođenja te pratećim koncertom i predavanjem Požežani se žele prisjetiti njegova života i rada.

– Iako je u Požegi boravio svega osam gimnazijskih godina, opjevao ju je kao svoj glazbeni rodni grad s pedesetak skladbi, po čemu smo postali najopjevaniji grad u Slavoniji, ali i šire. Unatoč tome što ga je na samom početku školovanja nastavnik glazbe odbio glazbeno obrazovati, Andrić je do kraja škole ne samo vodio dva tamburaška zbora i pjevački zbor, nego je bio i školski službeni orguljaš te čak imenovan za gimnazijskog v. d. nastavnika glazbe – kazala je autorica, viša kustosica Maja Žebčević Matić.

Izložba u Gradskom muzeju Razgledajte krivotvorine Picassa, Dalíja...

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Darko Puljašić naglasio je da je Andrić u Požegi zapalio iskru znanja, volje i želje da ovi prekrasni mladi ljudi krenu stopama umjetnosti, posebno glazbene umjetnosti i tamburaške glazbe. – Zbog toga smo svi obvezni zajednički promicati njegovo veličanstveno djelo – poručio je Puljašić. Izložba je zajednički projekt požeškog Gradskog muzeja i Glazbene škole.